Економісти рекомендують Азарову зняти з обговорення податкову "біблію"

Четвер, 12 серпня 2010, 12:41

Всеукраїнська спілка вчених-економістів виступає за зняття з обговорення прийнятого парламентом у першому читанні проекту Податкового кодексу, запропонованого Кабміном.

Свою думку науковці висловили у відкритій заяві на адресу Верховної ради, пише агентство "ІНІАН"

На думку вчених, проект Податкового кодексу "суперечить стратегічній меті Президента України - входженню України через десять років у двадцятку провідних країн світу".

Науковці пояснюють, що з урахуванням того, що сьогодні країна за рівнем конкурентоспроможності перебуває на 82-му місці в світі, досягнення стратегічної мети Януковича, вимагає неординарних рішень, оскільки традиційними методами за 10 років обігнати більш як 60 країн неможливо.

Реклама:

"Головною проблемою української економіки є морально і технологічно відстала, низькорентабельна, енерго- і матеріаломістка індустріально-аграрна структура", - наголошують вчені.

Відповідно, на їхню думку, головним завданням досягнення стратегічної мети має стати якомога більш швидка зміна структури виробництва і зміна структури суспільного споживання.

Вирішення такого завдання можливе лише шляхом реалізації комплексного підходу до реформування всіх основних підсистем загальнонаціонального економічного механізму, однією з яких є податкова система.

Але вчені-економісти переконані, що існуючий проект Податкового кодексу є лише "віддзеркаленням концепції податкової системи України останніх 15 років, тобто одним із гальм".

Саме тому вчені вважають за доцільне повністю зняти з обговорення даний проект.

При цьому Всеукраїнська спілка вчених-економістів розробила нову концепцію податкової системи України.

На думку науковців, ця нова концепція "не має світових аналогів".

Вчені на основі цієї концепції пропонують розробити новий проект Податкового кодексу, "який дійсно відкриє перед нашою країною принципово інші можливості".

"Податкова політика країни, як і всі інші складові національного економічного механізму, має грунтуватися на передовій науковій думці й обгрунтовуватися критеріями наукової істини, а не більшістю голосів", - йдеться в заяві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!