Гідрометцентр радить поспішити зі збором соняшнику, кукурудзи та цукрових буряків

Четвер, 12 серпня 2010, 09:11

Гідрометеорологічний центр заявляє про необхідність перенесення збирання в 2010 році кукурудзи, соняшнику та цукрових буряків на більш ранній термін.

Про це сказала начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко, передає агентство "Українські Новини".

Вона повідомила, що через високі температури в липні-серпні спостерігається кінець вегетації рослин цих пізніх культур у східних, північно-східних і центральних областях, що випереджає середні терміни в середньому на місяць.

"Коли припинилася вегетація, рослина вже сформована, треба її зібрати, тим більше що відносна вологість повітря сприяє цьому", - сказала Адаменко.

Реклама:

За її словами, зараз можна говорити про погіршення якості 30-40% посівів кукурудзи і соняшнику.

Однак Адаменко все ж таки зазначила, що не чекає катастрофічного зменшення збору, так як на даний період 70% врожаю вже сформовано.

Відносно цукрових буряків Адаменко повідомила, що її посіви зосереджені в західних областях, які менше постраждали від посухи, також очікується підвищення якісних показників, зокрема цукристості даної культури при зниженні валового збору.

Вона додала, що склалася несприятлива ситуація з підготовкою грунту під посів озимих зернових та ріпаку в зв'язку з відсутністю опадів.

Підвищення рівня опадів начальник відділу агрометеорології спрогнозувала після 20 серпня.

Збирання соняшнику, кукурудзи та цукрових буряків за сприятливих погодних умов починається на початку вересня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!