Уряд спізнився із подорожчанням газу - експерти

Середа, 11 серпня 2010, 17:46

Підвищувати ціни на газ необхідно було ще п'ять років тому.

Таку думку висловив політолог Анатолій Луценко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, через різницю ціни на газ, що купується, і ціни на газ власного видобутку з часом видобуток палива став настільки невигідним, що фактично звівся до мінімуму, а держава фактично дотувала з бюджету газ для споживачів.

"Думаю, ніхто з аналітиків сьогодні не буде сперечатися з тим, що рішення вирівняти ціну, і прибрати дисбаланс, який склався, було правильним. Природно, при обліку адресної допомоги найбільш незахищеним верствам населення", - підкреслив Луценко.

Реклама:

За словами експерта, ціна на газ повинна бути ринковою, а адресна допомога малозабезпеченим виступає в цьому випадку в ролі соціального амортизатора.

"Не повинно бути так, щоб за газ однаково платили і бідні, і багаті", - підкреслив він.

З цим згоден і політолог Володимир Фесенко.

На його думку, державі неможливо продовжувати дотувати населення в колишніх обсягах.

"Причому, в Росії роблять те ж саме, тобто переводять внутрішній газовий ринок на світові ціни. А ми донедавна залишалися архаїчною країною, де в одній з найважливіших галузей - енергетиці - не діяли закони економіки", - підкреслив він.

При цьому Фесенко відзначив, що, піднімаючи ціни, необхідно паралельно проводити ефективні заходи соціальної компенсації.

Крім того, він вважає, що підвищення цін на газ пов'язано із забезпеченням збалансованої фінансової ситуації в "Нафтогазі" і приведенням енергетичного сектору України до економічних норм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!