Тігіпко не бачить альтернативи реформам

Середа, 11 серпня 2010, 15:41

Держава має потребу в терміновій модернізації економіки, інакше швидко опиниться в тому стані, в якому тепер знаходиться Греція, Румунія та Угорщина.

Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко під час брифінгу в Кабінеті міністрів у середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Зараз ці країни, які забарилися з реформами, змушені вдаватися до дуже жорстких заходів, серед яких - зменшення зарплати і пенсій", - повідомив він.

За словами віце-прем'єра, зараз найбільшу загрозу для фінансової стабільності в державі являє стрімке зростання зовнішнього боргу, а також дефіцитні бюджети Пенсійного фонду і НАК "Нафтогаз України".

Реклама:

"Зовнішній борг ще в 2007 році становив 12% ВВП, а вже на початку 2010 року - 36% ВВП. Це критична цифра для України, нам буде важко обслуговувати таку заборгованість, нічого не змінюючи в економіці", - підкреслив Тігіпко.

Разом з тим, він відзначив, що Україна буде виконувати всі свої зобов'язання перед кредиторами.

"Якщо ні, то хто до нас буде серйозно ставитися як до держави? Яку довіру ми отримаємо від інвесторів, хто захоче вкладати в таку країну?", - задався питанням Тігіпко.

Політик також підкреслив, що отриманий нещодавно кредит від Міжнародного валютного фонду буде працювати на розвиток країни.

За словами Тігіпка, альтернативи кредиту МВФ для України не було, інакше довелося б запозичувати під значно більші відсотки.

Крім того, відсутність зовнішнього фінансування могло б призвести до кризових явищ, як в економіці, так і в соціальній сфері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: