"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Питання модернізації української "труби" відклали на осінь

Середа, 11 серпня 2010, 15:00

Питання модернізації української газотранспортної системи Україна, Росія та Європейський Союз планують обговорити на найвищому рівні після закінчення сезону відпусток.

Про це заявив перший віце-прем`єр Андрій Клюєв у коментарі агентству "УНІАН".

"Зараз усі у відпустках. Обговорюватимемо після відпусток", - сказав він, зазначивши, що у відпустках не лише чиновники України, але й Євросоюзу.

Як відомо, 23 березня 2009 року у Брюсселі відбулася Міжнародна інвестиційна конференція з модернізації української газотранспортної системи, за підсумками якої було схвалено декларацію.

Реклама:

Згідно з документом, уряд України взяв на себе низку зобов'язань з імплементації європейського законодавства щодо регулювання ринку газу. Також Україна пообіцяла забезпечити прозорість інвестицій.

Вартість модернізації української ГТС, яка, зокрема, передбачає збільшення пропускної спроможності на 60 млрд. кубометрів газу на рік, оцінювалася українським урядом в 5,5 млрд. доларів.

Єврокомісар із питань енергетики Гюнтер Еттінгер на зустрічі з українським прем'єром Миколою Азаровим 28 липня заявив, що найбільш рентабельний і надійний шлях транспортування російського газу до Європи - через Україну.

"Тому зараз ми ведемо діалог, яким чином можна краще інвестувати в транспортну систему України, у відповідну інфраструктуру, і яким чином ці інвестиції можуть стати найкращим бізнес-планом на майбутнє, успішнішим, ніж "Південний потік", - сказав він тоді.

Азаров заявив, що Україна готова вкладати значні кошти в модернізацію своєї ГТС, але їй потрібні гарантії, що Євросоюз купуватиме у Росії певні обсяги газу, який транспортуватиметься через територію України, а Росія продаватиме відповідний обсяг газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!