Польща скучила за українською електроенергією

Середа, 11 серпня 2010, 12:42

Зростання цін на внутрішньому ринку змусило найбільших споживачів енергії в Польщі почати пошук альтернативних постачальників.

Україна готова відновити постачання, але побоюється, що сплеск цін на польському ринку тимчасовий, пише видання "Комерсант-Україна".

Зокрема, найбільші польські споживачі електроенергії,компанії Orlen, Anwil і CMC Zawiercie, мають намір почати переговори про відновлення її закупівель в Україні.

За словами голови польського Форуму споживачів електроенергії та газу (FOEEiG) Генріха Каліша, відповідну пропозицію Україні вже зроблено.

Реклама:

Видання відмічає, що компанії шукають альтернативних постачальників, оскільки ціни на електроенергію в Польщі зросли.

Останній аукціон 5 серпня не відбувся: виробники встановили вартість 6,5 центів / кВт, максимум, який були готові заплатити покупці, - 6,3 цента / кВт.

"Промисловість готова купувати енергію ще на 25% дешевше, - говорить Каліш .- Але мова не тільки про витрати. Виробництво енергії в Польщі скоро не буде встигати за потребами ринку. Тим більше що до 2016 року буде припинено роботу збиткових вугільних шахт".

За оцінками Генріха Каліш, польські компанії можуть імпортувати з України до 5 ТВТ щороку.

Щоб налагодити постачання, польський оператор магістральних електромереж PSE, за даними FOEEiG, має намір інвестувати 167 млн. доларів у реконструкцію лінії електропередачі Хмельницький-Жешув.

Нагадаємо, що у 2009 році Польща імпортувала 148,2 ТВТ електроенергії, з яких 95% припали на ТЕС.

Залежно від виду палива собівартість енергії в Польщі склала 4,1-8 центів / кВт.

До 2016 року, коли після закриття збиткових шахт видобуток кам'яного вугілля знизиться на 25%, споживання енергії в країні виросте на 10-15%.

Україна припинила експорт електроенергії в березні через брак вугілля на складах "Західенерго".

Можливість відновити постачання з'явилася в червні, але ціни на електроенергію в Східній Європі були нижче оптової ринкової ціни в Україні - 5,6 центів / кВт.

Згідно із законом експорт в цьому випадку заборонений.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!