Ідея газотранспортного консорціуму скоро стане неактуальною?

Неділя, 1 серпня 2010, 19:07

Заяви про створення тристороннього газотранспортного консорціуму Україна-ЄЕС-Росія, поки не несуть ніяких практичних наслідків.

Таку думку висловила експерт Інституту Горшеніна Наталія Клаунінг, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Умови створення такого консорціуму, які озвучив прем'єр Микола Азаров, свідомо нездійсненні потенційними партнерами", - зазначила вона.

Як відомо, ідеться про гарантії, які має надати Росія, прокачування через Україну щорічно не менше 150 млрд. кубометрів газу протягом найближчих 10 років.

Реклама:

Євросоюз, у свою чергу, повинен гарантувати закупівлю цього обсягу газу.

"Євросоюз в останні роки намагається диверсифікувати постачання газу і не залежати тільки від Росії, закуповуючи, наприклад, всі великі обсяги скрапленого газу в Катарі", - зазначила експерт.

"Потенційні партнери просто не можуть надати гарантії, які вимагає українська сторона", - додала вона.

В Інституті Горшеніна припускають, що в середньостроковій перспективі може виявитися так, що сама ідея газотранспортного консорціуму стане неактуальною, оскільки впаде цінність трубопровідних поставок газу.

"Вже сьогодні у світі присутній серйозний чинник, здатний змінити розстановку сил на світовому газовому ринку в середньостроковій перспективі. Мова йде про розробку нових технологій видобутку так званого сланцевого газу", - вважає Клаунінг.

Тому на її думку, можна прогнозувати, зменшення залежності країн Європи від трубопровідних поставок з Росії.

"Вже сьогодні на світовому ринку існує надлишок скрапленого природного газу, який є реальною альтернативою російському трубопровідному і ставить під сумнів доцільність не тільки європейського Набукко, а й російських Північного і Південного потоків", - зазначає експерт.

"У перспективі ідея створення українського газотранспортного консорціуму стане неактуальною, а Північний і Південний потоки - найдорожчим у світі металобрухтом", - сказала Клаунінг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!