Німецький інвестор судитиметься з Януковичем через ПДВ

П'ятниця, 9 липня 2010, 19:02

Німецький підприємець подає до суду на президента України через неповернення податку на додану вартість.

Українська бюрократична система ледь не довела його фірму до банкрутства, передає Deutsche Welle.

Як відомо, на початок липня заборгованість відшкодування Податку на додану вартість (ПДВ) в Україні склала близько 26 млрд. гривень.

Втім восокопосадовці запевняють, що на початку серпня чи вересня запрацює автоматизована система повернення ПДВ, і тоді всі експортери отримають свої гроші.

Реклама:

Однак засновник фірми зі стовідсотковим німецьким капіталом "КатМетал Україна" Райнхард Майдер не йме віри українським чиновникам, адже ще 1997 року, коли почав працювати в Україні він чув ці запевнення та водночас всі його обігові кошти, починаючи з 2008 року, лежали на рахунках держави у вигляді невідшкодованого ПДВ.

"З 2009 року фірма, де працювало до сотні українських робітників, не була в змозі навіть виплачувати зарплату. На той момент обсяг замовлень був на три місяці вперед, але через те, що не було коштів закупити сировину, бо всі гроші забрали в ПДВ і не повернули, клієнти всі відмовилися від замовлень", - згадує він.

"Мій співзасновник з Німеччини вимагав всі інвестиції повернути назад в Німеччину. Я був змушений скоротити людей та продати частину обладнання, аби сплатити борги", - нарікає підприємець.

На початку 2010 року за сприяння німецького посольства фірмі "КатМетал Україна" українська сторона таки виплатила заборгований податок на додану вартість за два роки у розмірі 2 млн. гривень.

Втім, через наслідки з невідшкодування ПДВ компанія тепер не може повноцінно відновити виробництво, каже Райнхард Майдер.

Саме тому німецький підприємець вирішив позиватися до України щодо матеріальних збитків завданих компанії через невчасну сплату ПДВ.

Відповідачами у справі є податкова адміністрація України та президент Віктор Янукович, як гарант Конституції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!