Київ і Мінськ відклали підписання угоди про транзит нафти

П'ятниця, 9 липня 2010, 16:04

Україна і Білорусь відклали підписання міжурядової угоди про співпрацю у сфері транспортування нафти через територію України до Білорусі.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на прес-службу українського Мінпаливенерго.

В Мінпаливенерго відстрочку пояснюють необхідністю доопрацювання проекту документа.

"Планувалося, що угода буде підписана сьогодні, однак було вирішено перенести дату підписання. Зараз документи все ще перебувають в роботі, переговори за проектом угоди тривають", - ідеться у повідомленні.

Реклама:

Представник прес-служби не зміг назвати термінів, у які документ може бути узгоджений і підписаний.

У той же час він уточнив, що підписання було відкладено не у зв'язку з процедурними питаннями, а через необхідність уточнення позицій сторін з принципових моментів.

За даними прес-служби Мінпаливенерго, Україна має технічні можливості для прийому нафти у чорноморських портах країни, її перевалки і подальшого транспортування до Білорусі з використанням залізничного і трубопровідного транспорту відповідно до запропонованих білоруською стороною обсягів - до 4 млн. тонн нафти в період з 1 травня 2010 по квітень 2011 року, з подальшим збільшенням до 10 млн. тонн нафти на рік.

Мінпаливенерго відзначає, що підписання угоди сприятиме реалізації спільних інтересів двох держав з розвитку співробітництва в нафтовій галузі.

Як повідомлялося, Київ і Мінськ планували підписати цю угоду до кінця поточного тижня.

Згідно з домовленостями президентів Білорусі Олександра Лукашенка і Венесуели Уго Чавеса, Мінськ планує закупити у Каракаса 4 млн. тонн нафти в 2010 році і 10 млн. тонн - у 2011 році.

Венесуельська нафта надходить танкерами в порт Одеси, а звідти доставляється на Мозирський НПЗ залізницею транзитом через Україну.

Нафта з Венесуели транзитом через Україну вже почала надходити на Мозирський НПЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!