Тимошенко: у ситуації з Vanco Янукович розраховується зі спонсорами

П'ятниця, 9 липня 2010, 15:33

Пошук компромісу з компанією Vanco Prykerchenska - це приклад того, як президент Віктор Янукович "розраховується зі спонсорами своєї передвиборчої кампанії".

Про це тижневику "Дзеркало тижня"заявила екс-прем'єр Юлія Тимошенко, коментуючи судове рішення стосовно Vanco Prykerchenska і початок переговорів з урядом України щодо мирного врегулювання суперечки.

За словами Тимошенко, Vanco Prykerchenska зайшла на Чорноморський шельф "за активної допомоги Ющенка і Януковича".

"Ця компанія, яка на корупційній основі отримала 13 тис. квадратних кілометрів шельфу із стратегічними покладами газу і нафти (їх обсягів достатньо, щоб як мінімум 100 років забезпечувати всю Україну), мала уставний фонд лише 12 тис. доларів, при цьому вона брала на собі зобов'язання у 330 млн. доларів, а "заробити" планувала мільярди", - сказала вона.

Реклама:

Екс-прем'єр зазначила, що з часу, коли її уряд розірвав угоду з компанією Vanco Prykerchenska, склад власників компанії суттєво змінився: "І тепер серед них - ще й сумнозвісний Фірташ, чиї корупційно-родинні зв'язки з чинною владою добрі відомі".

"Тому зрозуміло, чому український суд узаконює здачу стратегічної власності офшорній компанії. Як і історія з "РосУкрЕнерго", це - приклад того, як Янукович цинічно розраховується із спонсорами своєї виборчої кампанії", - заявила Тимошенко.

"Як і у ситуації з "РосУкрЕнерго", високі чиновники, які повинні захищати інтереси держави, роблять все навпаки: від імені своїх залаштункових структур позиваються до Україні і, користуючись своїми посадами, навмисно "зливають" суди", - впевнена вона.

У Тимошенко складається враження, що "команда Януковича вважає, що вона виграла не вибори, а як мінімум війну з власною країною - тому тепер вони обклали Україну даниною і контрибуціями".

"А ще одне моє враження - державна власність протікає крізь руки Януковича з такою шаленою швидкістю, що вже на другий рік президентства йому вже не буде що красти", - додала екс-прем'єр.

Як відомо, 8 липня було оголошено про початок переговорів із питання мирової угоди стосовно Чорноморського шельфу між компанією Vanco International та українським урядом.

Разом із тим, Окружний адмінсуд Києва визнав компанію Vanco International законним переможцем конкурсу щодо Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

25 червня суд відмовив компанії "Укрнафта" у задоволенні позову щодо визнання недійсним розпорядження Кабінету міністрів від 19 квітня 2006 року (ним Vanco була визнана переможцем конкурсу з укладення УРП по Прикерченській ділянці шельфу Чорного моря) та щодо визнання недійсною постанови уряду від 3 жовтня 2007 року (нею Кабмін схвалив УРП з Vanco International).

Утім, це рішення не остаточне і може бути оскаржене в суді вищої інстанції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: