"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

З фондового ринку можуть зникнути деякі акції - експерти

Четвер, 8 липня 2010, 12:09

У разі, якщо Верховна рада повторно проголосує за норму закону "про акціонерні товариства", яка передбачає примусовий продаж акцій міноритарними акціонерами мажоритарним, це може призвести до зниження ліквідності українських акцій на 13%.

Такий прогноз висловили аналітики інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Сергій Петренко і Брігхам Марріотт.

Експерти нагадують, що 6 липня Верховна рада в першому читанні прийняла закон "про акціонерні товариства", згідно з яким мажоритарні акціонери, які володіють більше 95% акцій компанії, отримають право зажадати від міноритаріїв продажу належних їм пакетів акцій компанії.

"Якщо закон буде прийнятий, він матиме істотний вплив на фрі-флоат українських акцій. Ми очікуємо, що мажоритарні акціонери деяких публічних компаній викуплять акції. У цілому, витіснення міноритаріїв потенційно може призвести до делістингу відповідних акцій з фондових майданчиків", - прогнозують вони.

Реклама:

Враховуючи, що загальний середньоденний обсяг акціями становить 8,4 млн. доларів, експерти прогнозують, що делістинг тільки першої групи (помірний ризик) призведе до зниження середньоденної ліквідності українських акцій на 13%, або на 1,1 млн. доларів.

"Хоча порядок визначення цін потенційного примусового викупу ще повинен бути чітко визначений, ми сподіваємося, що коли закон набуде чинності, в ньому будуть чітко прописані норми, які захищають міноритаріїв і встановлюють справедливі ціни викупу, тобто буде використана ненова для України практика розрахунку ціни викупу за середньою ціною за шість місяців", - відзначили в інвесткомпанії.

Експерти зазначають, що, враховуючи, що закон був запропонований членами Партії регіонів, домінуючої політичної партії, очікується, що він буде прийнятий і в остаточній редакції.

Водночас, вони вважають, що прийняття остаточного рішення буде відкладено до осені.

"По-перше, на наступному тижні починаються парламентські канікули. По-друге, можуть виникнути суперечки з приводу того, що новий закон суперечить положенню конституції про недоторканність прав власності", - пояснили вони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!