Депутати підтримали закон про ринок газу

Середа, 7 липня 2010, 13:30

Верховна рада підтримала в першому читанні законопроект "Про принципи функціонування ринку природного газу", розроблений Міністерством палива та енергетики і схвалений урядом.

Законопроект передбачає поділ функцій транспортування, розподілу та постачання природним газом, а також встановлення окремо тарифів на транспортування, постачання і зберігання газу.

У проекті закону передбачено рівні права доступу до української газотранспортної системи (ГТС) і підземних сховищ газу (ПСГ) для всіх суб'єктів ринку.

Згідно з документом, підприємства з державним контрольним пакетом, а також їх "дочки", філії, учасники договорів про спільну діяльність, підписаних за участю таких підприємств, повинні щомісяця продавати весь видобутий в Україні газ уповноваженому урядом суб'єкту.

Реклама:

Далі цей газ повинен бути спрямований на формування ресурсу з подальшим використанням для потреб населення.

Крім того, передбачається, що закупівельні ціни на газ будуть щорічно визначатися Національною комісією з регулювання електроенергетики України індивідуально для кожного продавця.

Як відомо, Програмою економічних реформ України на 2010-2014 роки передбачається скасування вимоги до підприємств газовидобутку продавати газ НАК "Нафтогаз України" за регульованими цінами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!