Ахметов дасть вугілля державі

Середа, 7 липня 2010, 09:59

Компанія ДТЕК, підконтрольна Рінату Ахметову, виграла тендер на постачання вугілля двом державним генеруючим компаніям - "Західенерго" і "Донецькобленерго".

Операції з продажу сировини буде здійснювати структурний підрозділ донецької компанії - "ДТЕК Трейдинг", пише газета "Дело".

Усього фірма Ахметова повинна поставити генкомпаніям 635 тис. тонн вугілля на 426,5 млн. гривень.

З них 350 тис. тонн за 260,9 млн. гривень ДТЕК продасть "Західенерго" до кінця 2010 року.

Реклама:

Домовленість з "Донецькобленерго" передбачає постачання з червня 2010 року до квітня 2011 року 285 тис. тонн сировини на загальну суму 165,6 млн. гривень.

У прес-службі ДТЕК виданню заявили, що перемога в тендерах жодним чином не вплине на структуру експорту вугілля, оскільки вимоги до якості вугілля в Україні і за кордоном, "серйозно відрізняються".

На думку експертів, не останню роль у визначенні переможця тендеру зіграла причетність Донбаської паливно-енергетичної компанії до організатора як першого, так і другого конкурсу.

Як "Західенерго", так і "Донецькобленерго" для ДТЕК не просто партнери: у кожній з цих генеруючих компаній донецька фірма має частку.

Так, у "Західенерго" ДТЕК належить 11,36% акцій. До того ж впливає постачальник вугілля і на операційну діяльність "Західенерго".

У "Донецькобленерго" структура Ріната Ахметова в цілому контролює близько 30% акцій. До того ж генеральний директор ДПЕК Максим Тимченко неодноразово заявляв про готовність взяти повністю під свій контроль "Донецькобленерго".

Свій інтерес до компанії він пояснював тим, що мережі "Донецькобленерго" поєднуються з компаніями-постачальниками електроенергії ДТЕК: "ПЕС-Енерговугілля" і "Сервіс-інвест".

ДТЕК створена в 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем Кепітал Менеджмент".

Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, які становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: