Бойко пропонує Росії і Європі два газопроводи

Середа, 7 липня 2010, 09:21

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко днями направив російським і європейським колегам пропозицію використовувати можливості двох українських газопроводів - "Союз" і "Ананьїв - Ізмаїл".

Про це пише газета "Дело" із посиланням на свої джерела.

Ці дві гілки пропонується дотягнути до Туреччини, де їх з'єднають з газотранспортною системою країн Євросоюзу.

Сукупна потужність нового газопроводу становить близько 53 млрд. кубів газу на рік.

Реклама:

Щоб "Південний потік" перестав бути "альтернативним", Київ активно пропонує реалізувати проект за участю трьох сторін - України, Росії, Євросоюзу - на паритетних засадах. Форма участі кожної із сторін ще не визначена.

Згідно з планами української влади, пропозиція спільно з Росією та ЄС використовувати наші газопроводи дасть підстави росіянам засумніватися в доцільності будівництва проекту "Південний потік" в обхід України.

Як відомо, ідея "Південного потоку" полягає в тому, щоб побудувати обхідні шляхи транспортування газу з Росії до Європи.

Головні аргументи, використовувані міністром Юрієм Бойко в переговорах з російськими партнерами, - українська труба вже побудована, її слід лише модернізувати.

За підрахунками міністра, модернізація і розширення "Союзу" і "Ананьєв - Ізмаїл" дозволить прокачувати ті ж 63 млрд. кубометрів газу, які Росія планує пустити по "Південного потоку".

Україна замість двох труб має намір отримати родовище газу в Росії. Імовірно, це може бути одне з родовищ в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Газопровід "Ананьїв - Ізмаїл" - діюча газотранспортна магістраль, яка забезпечує постачання природного газу на Балкани, до Греції, Македонії, Болгарії і Туреччини.

Газопровід "Союз" - діюча газотранспортна магістраль, яка забезпечує постачання газу з Оренбурга до Угорщини, Чехословаччини, Німеччини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!