"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Влада визнала провину щодо втрачених коштів вкладників

Вівторок, 6 липня 2010, 17:07

Держава має відповідати перед вкладниками кредитних спілок за нанесений їм збиток.

Про це у вівторок на пресс-конференції сказав голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Василь Волга.

"Регулятор це усвідомлює, є усвідомлення й в Кабінету міністрів, що держава повністю винна у тому, що люди загубили свої гроші", - заявив він.

Голова Держфінпослуг також зазначив, що влада дозволила фінансування кредитної кооперації у "кострубатому" вигляді - без фонду гарантування вкладів і без законодавчо передбаченої процедури рефінансування у разі виникнення проблеми.

Реклама:

"Держава винна повністю. Держава має за це розрахуватися. І ми це можемо зробити", - наголосив регулятор.

Вирішити це питання можливо, паралельно вирішуючи проблематику щодо створення фонду гарантування вкладів і закондавчого закріплення механізму рефінансування кредитних спілок, впевнений чиновник.

"Таким чином ми вичистимо ринок, повернемо людям гроші й кредитна кооперація, зрештою, буде знаходитися в тому стані, який на нашу думку, є найбільш ефективним", - зауважив Волга.

Голова відомства підтвердив, що виплати коштів громадянам, які постраждали від зловживань кредитних спілок, можуть розпочатися 14 червня 2011 року.

За його словами, передбачити на ці заходи кошти можна тільки в бюджеті наступного року.

"У нас є два місяці. Якщо за цей час нам не вдасться системно відпрацювати з цього питання, Бюджетна резолюція піде без наших 1,5 мільярда (ЕП - гривень)", - сказав чиновник.

Волга підкреслив, що можна очікувати позитивного рішення на тлі намірів МВФ кредитувати Україну й особистого переконання голови уряду Миколи Азарова щодо вирішення проблеми таким чином.

Як відомо, на підставі вказівки прем'єр-міністра проводиться робота для виділення у 2011 році з держбюджету 1,5 млрд. грн. з метою компенсації вкладникам кредитних спілок їхніх втрачених внесків.

Для цього відомством розробляється механізм здійснення таких компенсаційних виплат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: