"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович хоче повертати міжнародні кредити золотом НБУ

Вівторок, 6 липня 2010, 14:08

Президент Віктор Янукович пропонує дозволити Національному банку України використовувати золотовалютний резерв для повернення валютних коштів міжнародним фінансовим організаціям, іноземним центральним банкам та іншим кредиторам.

Відповідна норма міститься у проекті закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України", зареєстрованому у Верховній раді.

Документом також пропонується розраховуватися коштами із золотовалютного резерву за відсотками за користування коштами фінансових організацій та іншими обов'язковими нарахуваннями.

Також резерв може піти на участь у формуванні капіталу і діяльності міжнародних організацій відповідно до статті 43 закону про НБУ.

Реклама:

Крім того, як і раніше, НБУ має право використовувати золотовалютний резерв на продаж валюти на фінансових ринках для проведення грошово-кредитної політики, включаючи політику обмінного курсу і на витрати за операціями з іноземною валютою, монетарними металами, а також іншими міжнародно визнаними резервними активами.

У проекті закону пропонується встановити, що Національний банк має право надавати кредити для рефінансування банку, якщо це не спричиняє за собою ризиків для банківської системи.

Документом також пропонується встановити, що Нацбанк не має права купувати на первинному ринку цінні папери, емітовані Кабінетом міністрів, державною установою, іншою юридичною особою, яка перебуває у державній власності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!