Янукович пропонує збільшити термін повноважень голови НБУ

Вівторок, 6 липня 2010, 12:49

Президент Віктор Янукович пропонує Верховній раді внести зміни до деяких законодавчих актів щодо діяльності Нацбанку.

Проект закону №6659 від 5 липня 2010 зареєстрований у парламенті і позначений як "невідкладний для позачергового розгляду", повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Зокрема, глава держави пропонує збільшити термін повноважень голови НБУ з 5 до 7 років з метою уникнути збігу з терміном повноважень парламенту і президента.

Також пропонується збільшити до 6 осіб кількість заступників глави НБУ, які входять до складу правління, а чисельний склад правління НБУ встановити у кількості 11 осіб.

Реклама:

Документ передбачає також встановлення кваліфікаційних вимог до керівників НБУ, членів його керівних органів, а також до членів Ради НБУ; уточнюються підстави для їх звільнення або припинення повноважень.

Законопроектом також передбачається внесення змін до закону "Про банки і банківську діяльність", зокрема, в частині заборони бути керівниками банку особам, які займали посади голови НБУ, його заступників, членів Ради та правління НБУ, якщо з дня припинення їх повноважень не минув один рік.

Також пропонується посилити гарантії політичної незалежності НБУ. Серед іншого, президент пропонує скорегувати повноваження Ради НБУ, позбавивши його права застосовувати відкладальне вето щодо рішень правління регулятора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error
Підпишіться на наші повідомлення!