Думка експерта: Кредит МВФ сприятиме стабільності гривні

Вівторок, 6 липня 2010, 11:17

Кабінет міністрів разом з представниками НБУ узгодив із МВФ нову програму співпраці, розраховану на 2,5 роки, загальна сума якої складає 14,9 млрд. доларів.

Підсумкове рішення щодо виділення чергових траншів кредиту буде прийнято в кінці липня радою директорів МВФ.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Миколи Івченка, узгодження нової програми співпраці з МВФ є позитивним сигналом для України.

Зокрема, за його словами, це дійсно підтримає стабільність платіжного балансу країни і дасть можливість згладити коливання курсу національної валюти у випадку великих платежів за кредитами банківського і реального секторів економіки і в разі нестабільності на світових фінансових ринках.

Реклама:

"По-друге, нова програма має поліпшити позиції України при розміщенні єврооблігацій, яке заплановане на липень. Очікується, що державі вдасться залучити близько 600 млн. доларів за більш низькою відсотковою ставкою (нижче 8%)", - зазначив Івченко.

Також, за його словами, можлива "розморозка" затримки у виділенні кредиту країні з боку Єврокомісії у розмірі 600 млн. доларів.

"Видача кредиту МВФ сприятиме стабільності курсу національної валюти навіть з урахуванням можливого погіршення ситуації на світових фінансових ринках", - підсумував експерт.

Водночас, Івченко звернув увагу на те, що МВФ вимагає від України скорочення дефіциту державного бюджету з 5,5% від ВВП в 2010 році до 3,5% від ВВП в 2011 році за рахунок проведення реформ системи оподаткування та соціального захисту.

На його думку, успішність реалізації цієї норми викликає сумнів.

"Ймовірно, дефіцит державного бюджету до кінця 2010 року буде зафіксований на рівні 7,5-8% від ВВП за рахунок завищених доходів державного бюджету і роздутих витрат. Крім того, з урахуванням збільшення зростання зовнішнього державного боргу України за рахунок отримання нових траншів кредитів виконати вимогу МВФ з приводу скорочення державного боргу, який на 31 травня склав 40,86 млрд. доларів, також буде дуже непросто", - прогнозує він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!