В Україні росте рівень кіберзлочинності у банківській сфері

Вівторок, 6 липня 2010, 10:57 -

Служба безпеки України зафіксувала тенденцію зростання рівня кіберзлочинності у банківському секторі країни.

Про це ідеться у листі Національного банку України до учасників ринку.

"СБУ протягом 2009-2010 років зафіксувала стійку тенденцію до збільшення кількості проявів комп'ютерної злочинності в банківській сфері, виявила та припинила протиправні дії з використанням інформаційно-телекомунікаційних технологій з боку окремих груп", - йдеться в листі.

За даними НБУ, у багатьох випадках можливість здійснення таких дій виникає через порушення вимог із захисту інформації в автоматизованих IT-системах банківських установ.

Реклама:

У листі нагадується, що згідно із законом про основи національної безпеки, комп'ютерна злочинність є однією з пріоритетних загроз.

При цьому доктрина інформаційної безпеки, затверджена указом президента в 2009 році, відносить до погроз інформаційної безпеки держави в економічній сфері несанкціонований доступ, порушення встановленого порядку роботи з інформаційними ресурсами у галузях національної економіки, викривлення інформації в таких ресурсах.

З урахуванням стрімкого розширення використання IT-технологій у протиправних діях, НБУ рекомендував банкам підсилити контроль за підбором і роботою персоналу, який має доступ до ключової документації, інформаційних систем, а також має можливість вносити зміни в оброблювану інформацію.

При цьому, згідно з листом, у разі виявлення несанкціонованого втручання в комп'ютерні мережі та інформаційні системи банків, менеджерам таких кредитно-фінансових установ необхідно негайно звертатися до правоохоронних органів, зокрема, до органів СБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: