Україна не вкладається у графік земельної реформи

Вівторок, 6 липня 2010, 10:01

Україна зволікає зі створенням електронного земельного кадастру, який фінансує Світовий банк.

Про це заявив директор Світового банку в Україні, Білорусі й Молдові Мартін Райзер в інтерв'ю Радіо "Свобода".

Він нагадав, що Світовий банк надає Україні кредити для наведення ладу в земельній галузі починаючи з 2003 року.

Вони мали піти на створення електронної системи обліку землі та на видачу актів на землю в сільській місцевості.

Реклама:

Проте до 2009 року проект був призупинений через неврегульованість українського законодавства.

Але й після поновлення проекту українська сторона реалізує його з великими затримками.

"Цей проект дійсно дуже складний, але ми погодили конкретний план заходів, який реально виконати до 2012 року. Цього року вибірка коштів була на рівні 9%", - повідомив Райзер.

"До кінця проекту - два з половиною роки, виконати його буде складно, але можливо, якщо буде серйозний моніторинг проекту з обох боків. Про цей моніторинг ми вже домовилися з Держкомземом", - зазначив він.

У самому ж Держкомземі ці та інші проблеми із впорядкуванням української землі пов'язують із корупційними схемами, які донедавна діяли у цій сфері.

"За 10-15 років бездарно, неефективно витрачалися бюджетні кошти. Аналіз свідчить, що багатомільйонні вкладення не приносили користі, а розпилялися. Величезні вкладення, в тому числі бюджетні, через державні підприємства отримували фірми-субпідрядники, наближені до колишніх чиновників Держкомзему", - розповів заступник голови Держкомзему Сергій Бєльчик.

Тим часом у групі з впровадження проекту при Держкомземі заявляють, що основні труднощі вже подолані. На цьому, зокрема, наголосив керівник проекту Сергій Кубах.

"Проект призупиняли, бо урядові постанови тоді ще не визначили повноважень щодо реєстрації прав на землю. Звідси й затримка з використанням кредиту. Сьогодні ж вибірка коштів сягнула 30%, і ми в заплановані терміни плануємо розбудувати реєстраційну та кадастрову систему", - каже Кубах.

На її створення Світовий банк готовий до 2012 року виділити загалом близько 190 млн. гривень.

Як повідомлялося, у 2009 році експерт Світового банку Гевін Адлінгтон відзначав, що для завершення кадастру Україні потрібно близько трьох років, але тільки за умови координованої роботи всіх земельних установ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: