"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Житло в Києві подешевшає до рівня березня 2009 року?

Понеділок, 5 липня 2010, 14:40

Ринок житлової нерухомості стабілізується в січні-червні 2012 року.

Такий прогноз висловив президент Союз фахівців з нерухомості України (ССНУ) Олександр Рубанов, пише газета "Дело".

"За моїми оцінками, ринок житлової нерухомості стабілізується не раніше ніж через 1,5-2 роки", - сказав він.

Рубанов нагадав, що раніше ССНУ прогнозував пожвавлення ринку восени 2010 року.

Реклама:

"Я змушений відмовитися від цих прогнозів, тому що те, що робиться зараз нібито для стабілізації ринку нерухомості, входить у суперечність з логікою реального розвитку", - додав він.

Також експерт зазначив, що на пожвавлення ринку житлової нерухомості може позитивно вплинути поновлення іпотечного кредитування.

За його словами, поки прогнозується, що це може статися не раніше другого півріччя 2012 року.

У той же час, голова комітету аналітики союзу Всеволод Жоголєв відзначив, що на ринку житлової нерухомості можливе досягнення цінового мінімуму, який спостерігався в березні 2009 року.

"На сьогодні ми бачимо падіння цінового очікування - 1,2% на місяць. Таким темпом через півроку ми досягнемо того мінімуму, який спостерігався в березні 2009 року", - сказав він.

В той же час Жоголєв відзначив, що на ринку можуть бути сплески активності, а також вплив макроекономічних чинників, які складно спрогнозувати.

"Якщо ситуація буде ось така, яка вона зараз є, буде таке уторговування, і можливо, якщо не буде підвищення макроекономічного, ми досягнемо цього мінімуму до осені", - зазначив Жоголєв.

У той же час, за його словами, наразі будівельні компанії зацікавлені в реалізації будівельних проектів, які дозволяють запропонувати клієнтам квартири в найближчому передмісті Києва за ціною на рівні 600-700 доларів за квадратний метр.

За прогнозами Жоголєва, це може призвести до ще більш істотного зниження цін на житлову нерухомість.

Як повідомлялося, Союз фахівців з нерухомості прогнозує коригування цін на вторинному ринку житлової нерухомості Києва в межах 10-15% як у бік зниження, так і у бік збільшення протягом 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: