Янукович пропонує будувати ще одну "трубу"

Понеділок, 5 липня 2010, 09:09

Україна запропонувала Росії та Євросоюзу чергову альтернативу проекту South Stream - створити спільне підприємство для будівництва нових газопроводів в Україні.

Про це заявив президент Віктор Янукович у п'ятницю на спільній прес-конференції з держсекретарем США Хілларі Клінтон, пише газета "Комерсант-Україна".

"У нас є концепція, яку ми запропонували партнерам з країн ЄС та Росії. Вона передбачає створення спільної компанії для будівництва газопроводу через територію України, який би забезпечив додаткові обсяги прокачування газу до Європи", - заявив Янукович.

У пропозиції ЄС і РФ ідеться про створення на паритетних засадах компанії для будівництва газопроводу на гілці Новопсков-Ужгород і розширенні Уренгой-Помари-Ужгород.

Реклама:

Це дозволить збільшити потужності всієї системи на 60 млрд. кубометрів на рік - кожнен з проектів по 30 млрд. кубометрів.

"При цьому вартість проекту Новопсков-Ужгород не перевищить 3 млрд. доларів - там вже є всі необхідні землевідведення. А Уренгой-Помари-Ужгород обійдеться в 2 млрд. доларів", - стверджує високопоставлене джерело в Мінпаливенерго.

Економічно ця пропозиція набагато вигідніша за будівництво South Stream, вважають у міністерстві - при потужності 63 млрд. кубометрів South Stream оцінюється в 28-30 млрд. євро.

В "Газпромі" повідомили, що розглянуть пропозицію вже цього тижня.

А в представництві ЄС в Україні коментувати ініціативу Януковича не стали.

Зараз ЄС і РФ розглядають дві пропозиції України - ту, про яку розповів Янукович, і створення консорціуму з управління діючої ГТС, уточнив у п'ятницю перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

"До кінця року ми визначимося з форматом співпраці", - запевнив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!