Астана цікавиться енергетичними проектами з Україною - експерти

Понеділок, 5 липня 2010, 08:57

Президент Віктор Янукович 5-6 липня має відвідати Казахстан.

Головними темами візиту, як очікується, стануть енергетичні проблеми, передає Deutsche Welle.

На думку голови правління Альянсу "Нова енергія України" Валерія Боровика, найперспективнішим спільним проектом України й Казахстану може стати участь Астани у транспортуванні каспійської нафти українським нафтогоном "Одеса-Броди" до Європи.

Проте, зазначив експерт, хоча цей проект дедалі більше цікавить казахську сторону, на перешкоді його реалізації постали інтереси українських олігархів.

Реклама:

"Президенти про щось заявляють і підписують тоді, коли попередньо є плідна робота робочих груп. Цього, наскільки я знаю, не було. Тому що керівництво нафтогазового комплексу працює в іншому напрямку: як розрахуватися з "РосУкрЕнерго", як побільше закупити природного газу", - сказав Боровик.

Пошук компромісу з проблеми відновлення транзиту казахського газу через Росію і транспортування його далі через Україну до Європи, за його словами, може бути марним також через незацікавленість в цьому проекті Москви.

Його думку поділяє і політолог Олександр Палій.

Попри домінування Росії на ринку транспортування центрально-азійських енергоносіїв до Європи, він вважає, що інтерес України до цього лише зростатиме.

Останнім часом Казахстан нагадав про себе Україні створенням митного союзу з Росією та заявою казахських урядовців про завершення переговорів про вступ цієї країни в СОТ до кінця 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: