УКБС: Нацбанк знову підставив банки

П'ятниця, 30 липня 2010, 16:21 -

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" за результатами експертного аналізу практичного виконання банками норм постанови Національного банку України № 327 "Про затвердження Положення про надання НБУ стабілізаційних кредитів банкам України" від 13 липня 2010 року звернулася до регулятора щодо необхідності внесення змін до постанови з метою недопущення деструктивних наслідків для банківської системи та економіки країни.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби УКБС.

В Асоціації нагадують, що НБУ вніс суттєві зміни до порядку отримання та обслуговування банками стабкредитів, посиливши умови їх надання та відмовився від видачі стимулюючих кредитів підприємствам.

"І це в той час, коли з початку 2010 року обсяги кредитування суб‘єктів господарської діяльності скоротилися майже на 5 млрд. гривень, що потребує послідовних та цілеспрямованих заходів для стимулювання кредитної активності", - наголошується у повідомленні.

Реклама:

Експерти УКБС зазначили, що постанова НБУ потребує доопрацювання, оскільки значно звужує можливості банків у підтримці ліквідності з боку регулятора.

"УКБС вважає за необхідне переглянути окремі положення постанови № 327 з метою створення прозорих та зрозумілих умов отримання стабкредитів банками з огляду на суперечливість та невизначеність норм постанови № 327 щодо отримання стабкредитів, визначення відсоткової ставки, прийнятного забезпечення, повернення НБУ суми гарантійного депозиту банку в інвалюті, підстав відмови Нацбанку в наданні фінустанові стабкредитів та умов їхньої пролонгації тощо", - ідеться у повідомленні.

Також є неврегульованою нормативна база за попередньо виданими позиками НБУ.

У цьому зв'язку УКБС пропонує "чітко визначити у постанові № 327 незмінність умов кредитних договорів між НБУ та банками України, які отримали позику в рамках попередніх нормативних вимог".

"Лише у випадку, якщо зазначені УКБС недоліки буде враховано в повному обсязі, руйнівні, для банківської системи та економіки, наслідки постанови НБУ № 327 будуть мінімізовані", - наголосила генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: