Естонія і Литва вирішили відібрати у "Газпрому" свої труби

П'ятниця, 30 липня 2010, 10:26

"Газпром" може втратити газотранспортні активи в Прибалтиці.

Як пише видання "Комерсант-Україна", "правлячі партії Естонії наполягають на тому, щоб країна застосувала найжорсткішу схему в рамках Третього енергопакету ЄС і зобов'язала Eesti Gaas, що на 47% належить "Газпрому" і "Ітері", розстатися з магістральними газопроводами".

"Аналогічне рішення вже розглядає і Литва, часткою у газотранспортній системі якої також володіє "Газпром". Таким чином країни Прибалтики сподіваються створити конкуренцію на своїх газових ринках та знизити ціни на газ", - пише видання.

Генсек правлячої Партії реформ Естонії Крістен Міхал повідомив, що Мінекономіки країни і департамент по конкуренції розробляють законопроект про розділення національної газової компанії Eesti Gaas на транспортну і торговельну складову.

За його словами, у вересні законопроект буде розглянутий у парламенті.

Прем'єр Естонії Андрус Ансіп заявив: "До тих пір поки не відбулося відчуження основних мереж доставки газу, у нас немає ніяких підстав вважати, що сюди прийдуть й інші продавці газу, крім "Газпрому".

"Він хоче спочатку спробувати переконати акціонерів Eesti Gaas добровільно відмовитися від магістральних газопроводів, а в іншому випадку погрожує застосувати "інші заходи" аж до націоналізації труб", - пише газета.

"Зараз причина уваги Естонії до реалізації положень Третього енергопакету в тому, що країна не змогла добитися іншими способами зниження ціни на газ", - зазначає видання.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: