"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укртелеком" може залишитися без найдохідніших ліцензій

П'ятниця, 30 липня 2010, 10:18

Напередодні приватизації "Укртелеком" може залишитися без ліцензії на свої найдохідніші послуги - міжнародного та міжміського зв'язку

Зокрема, "Укртелеком" не може переоформити ліцензію, термін якої закінчується 18 вересня, пише видання "Дело".

Ще 13 липня держоператор звернувся до НКРЗ із заявою на переоформлення ліцензії.

"Відповідно до вимог законодавства, ми звернулися до НКРЗ за два місяці до закінчення терміну дії ліцензії", - повідомив директор філії централізованих продажів послуг "Укртелекому" Ігор Сиротенко.

Реклама:

 Згідно з процедурою, регулятор повинен був продовжити дію ліцензії оператора за 30% її повної вартості. Втім, зробити це комісія відмовилася.

Як пояснили в НКРЗ, "Укртелеком" згідно з законом "Про зв'язок" отримав єдину ліцензію на надання послуг міжміського та міжнародного зв'язку в 2000 році.

Однак у 2004-му вступив в силу закон "Про телекомунікації".

"Оператор звернувся до нас, щоб ми продовжили йому термін дії ліцензії. Згідно із законодавством, продовжуватися можуть тільки ті ліцензії, які видані відповідно до закону "Про телекомунікації". Ліцензія ж "Укртелекому" видавалася відповідно до закону "Про зв'язок", - пояснив голова нацкомісії Володимир Олійник.

Юридична колізія полягає в тому, що відповідно до закону від 2004 року на міжнародний і міжміський зв'язок потрібно отримувати дві різні ліцензії, а не одну, як це було раніше.

Таким чином, "Укртелеком" повинен подати до НКРЗ заявку на отримання двох нових ліцензій за 100% вартості.

Кожна з них коштує понад 7 млн. гривень. Тобто отримання двох ліцензій обійдеться компанії приблизно в 15 млн. гривень, а не в 2 млн. гривень.

Олійник припускає, що у держоператора можуть виникнути проблеми з покупкою ліцензій, тому що у фінплані компанії ця стаття витрат не була передбачена.

"Але ми не можемо порушити закон, тому НКРЗ звернулася до Кабміну, щоб він доручив Мін'юсту і Мінтрансзв'язку розглянути і вирішити цю проблему", - відзначив глава НКРЗ.

Якщо "Укртелеком" не погодиться з необхідністю отримання двох нових ліцензій на одні із найбільш дохідних своїх видів діяльності, то може виявитися, що у вересні він буде працювати без ліцензії.

У комісії стверджують, що така ситуація може спричинити за собою істотні санкції для оператора.

Якщо діяльність оператора буде визнана незаконною, то всі його доходи можуть бути вилучені до бюджету.

Втім, імовірність того, що оператор допустить такий розвиток подій, украй мала.

Особливо напередодні приватизації, яку чиновники все ще сподіваються встигнути провести в цьому році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!