На комбінаті Жеваго зібралися страйкувати

Четвер, 29 липня 2010, 20:21

Працівники Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, який належить Ferrexpo Костянтина Жеваго, повідомили про можливий страйк з 1 серпня.

На мітингу у четвер працівники висловили претензії до умов роботи на ПГЗК, пише газета "Дело".

Відзначається, що учасники протесту домагаються дотримання законних прав і норм охорони праці, підвищення зарплати.

Згідно з даними, спроби адміністрації ГЗК позбавити права працівників на достроковий вихід на пенсію у зв'язку з особливими умовами праці стали причиною протесту на комбінаті.

Реклама:

Організатори мітингу відзначають, що в разі невиконання вимог 1 серпня безпосередньо в кар'єрі ГЗК робітники почнуть страйк.

Представники ж Ferrexpo, заявляють, що в 2009-2010 роках була проведена атестація робочих місць на підприємстві, за підсумками якої зроблено висновок про оптимальні комфортні та безпечні умови праці.

У зв'язку з претензіями незалежної профспілки до умов роботи на ПГЗК, підприємство підготувало офіційну заяву, у якій говориться що в ході атестації додатково притягувалася санітарна лабораторія НДІ гігієни праці та профзахворювань Харківського медуніверситету, результати роботи якої також підтвердили висновки лабораторії комбінату.

При цьому, згідно із заявою, ПГЗК в період 2006-2009 років вклав безпосередньо у створення здорових умов і безпеку праці понад 18,5 млн. доларів.

Інвестиції в модернізацію і технічне переозброєння виробництва і, в першу чергу, в оновлення парку великовантажних автомобілів, склали в 2006 році 51,6 млн. доларів, у 2007 - 106,6 млн. доларів, у 2008 - понад 229 млн. доларів і у 2009 - понад 97,6 млн. доларів доларів.

За словами голови атестаційної комісії ПГЗК Володимира Іванова, процедура атестації робочих місць обумовлена нормативними документами, які повною мірою регламентують порядок проведення атестаційних вимірів, а також на яких місцях і які шкідливі фактори при цьому враховуються.

"Заяви, що стосуються умов праці працівників комбінату, фактично є керованими діями, спрямованими на дестабілізацію роботи комбінату сторонніми особами та спекуляцією, спрямованої на підвищення рейтингу окремих представників політичних сил", - резюмується в заяві ПГЗК.

Як відомо, за інформацією Міністерства промислової політики, в 2009 році середній рівень зарплат на Полтавському ГЗК склав 2975 грн. Це був найвищий показник серед українських гірничо-збагачувальних комбінатів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!