Експерт підозрює, що гроші МВФ знову "проїдять"

Четвер, 29 липня 2010, 17:54

Кредит, який виділяється Міжнародним валютним фондом, знову піде на проїдання і стримування гривні від девальвації.

Таку думку висловив заступник начальника відділу Академії фінансового управління Сергій Кульпінський у коментарі агентству "УНІАН".

"Частково кошти кредиту також підуть на допомогу нашим імпортерам за рахунок тимчасового зміцнення валютного курсу, а також, щоб утримати країну від серйозних інфраструктурних проектів шляхом посилення фіскальної політики", - додав він.

На думку експерта, це черговий крок назад.

Реклама:

"Ще 2008 року подібний кредит уряд брав на підтримку валютного курсу, який разом з Нацбанком і обвалив на більш як 50%. Нині ж країну лише підтягують до рівня держборгу "розвинених" країн, що в середньому становить 70-80% ВВП, тоді як фундаментальні засади економіки продовжують руйнуватися", - відзначив він.

За словами Кульпінського, з моменту виділення траншу МВФ в останньому кварталі 2008 року інвестиції в основний капітал падали з неймовірною швидкістю: їх падіння становило 41,5% за 2009 рік і продовжується в 2010 році - 12,5% за перший квартал.

"За такої ситуації про відновлення економіки на найближчі роки говорити не доводиться: в інфраструктурні проекти уряд вкладати не в змозі, а реальний сектор, за винятком хіба що сільського господарства, не відчуває рентабельності, яка дозволила б йому здійснювати довгострокові інвестиції", - наголосив експерт.

Як повідомлялося, виконавчий комітет Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалив виділення Україні кредиту у розмірі 15,15 млрд. доларів "на допомогу властям у проведенні реформ і на економічного врегулювання".

Кредит розраховано на термін 29 місяців. Одразу Україна може одержати транш у розмірі 1,89 млрд. доларів, подальші транші виділятимуться за наслідками щоквартальних переглядів програми співпраці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!