Думка експерта: Кредит МВФ допоможе підтримати економічне зростання

Четвер, 29 липня 2010, 15:02

28 липня Рада директорів МВФ затвердила кредитну програму stand-by для України обсягом 15 млрд. доларів терміном на 2,5 року.

При цьому перший транш кредиту на суму 1,9 млрд. доларів буде наданий Україні вже в найближчі дні.

Нова програма прийде на зміну попередній кредитній угоді з МВФ обсягом 16,6 млрд. доларів, підписаній в 2008 році, в рамках якої Україна отримала майже 11 млрд. доларів.

На думку головного економіста інвесткомпанії Dragon Capital Олени Білан, затвердження нової кредитної програми МВФ має надзвичайно позитивне значення для економіки України.

Реклама:

"Виконання вимог МВФ, в тому числі здійснення заходів щодо фіскальної консолідації, дозволить українській владі забезпечити більш раціональне використання фінансових коштів і підтримати економічне зростання, хоча ухвалення непопулярних економічних заходів потребує сильної політичної волі", - зазначила вона.

Водночас, на думку Білан, затвердження програми навряд чи матиме істотний вплив на внутрішні фінансові ринки, оскільки позитивне рішення МВФ було очікуваним і вже враховане учасниками ринку.

Експерт зазначила, що умови нової програми практично повністю відповідають вимогам, висунутим місією МВФ в Україні на початку липня.

Ключовими з них є фіскальна консолідація, проведення реформ у газовій сфері, завершення оздоровлення банківської системи.

Відповідно до робочих домовленостей із Фондом, уряд повинен знизити дефіцит сектору держуправління з 6,5% в 2010 році, до 3,5% ВВП в 2011 році і 2,5% в 2012 році, а також забезпечити рівень державного боргу нижче 35% ВВП до 2015 році.

У рамках заходів із фіскальної консолідації, українська влада також зобов'язана забезпечити бездефіцитний бюджет НАК "Нафтогаз України" починаючи з 2011 року, в тому числі шляхом підвищення внутрішніх тарифів на газ.

Процес рекапіталізації банків повинен бути завершений до кінця 2010 року, що підвищує шанси Надра Банку на отримання державної допомоги найближчим часом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!