RosUkrEnergo не зможе захопити газовий ринок

Четвер, 29 липня 2010, 10:37

Події навколо газу RosUkrEnergo йдуть за сценарієм, який влаштовує Росію.

Про це заявив президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук, повідомляє "Радіо свобода".

"Уряд Юлії Тимошенко допустився досить багатьох помилок, в тому числі і питань, що стосуються відчуження газу RosUkrEnergo . Вони були зроблені юридично і бізнесово недосконало. Звідси сьогодні проблеми", - зазначив експерт.

"Росія свідомо пішла далі, залишивши міну сповільненої дії, якою вони могли б у будь-який час скористатися. І зараз російська сторона, Ви бачите, не коментує цих подій, тому що ці події йдуть за сценарієм, який влаштовує Росію", - вважає Тодійчук.

"Якщо говорити просто про посередника, то це стандартна схема. І у всьому світі є дуже багато посередників, трейдерів, які торгують, перекуповують, продають газ і так далі", - сказав він.

Реклама:

"У наших умовах і те, що стосується RosUkrEnergo - це посередник, який почав у свій час перебирати на себе позиції монополіста", - зазначив Тодійчук.

"З одного боку, такий посередник потрібен і Росії, і Україні для вирішення, скажімо так, нестандартних питань, тому що інші форми ускладнюють вирішення такого роду питання. А з іншого боку, бажання стати монополістом завжди політизується і саме в цьому являється", - додав експерт.

За його словами, були підготовлені проекти отримання контролю RosUkrEnergo над видобутком нафти і газу.

"З іншого боку, я думаю, що період трейдерів-монополістів себе виживає, їх уже немає на ринку в ЄС. Я думаю, що у відносинах України і Росії є дуже багато охочих стати гравцями на цьому ринку", - сказав Тодійчук.

За його словами, "повернення до стратегії, за якої RosUkrEnergo має стати монополістом, неможливе в сьогоднішніх умовах".

Крім того, експерт вважає, що група RosUkrEnergo припускається помилки, вирішивши "перебрати в своє управління, монополізувати вплив на газовий ринок у нашій державі".

"Все-таки існує така ринкова формула: чим більше якась групка людей перебирає повноважень, впливів і так далі, тим більший спротив вони отримують від зовнішнього світу", - додав Тодійчук.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!