НБУ пропонує уряду поповнити капітал низки держбанків

Середа, 28 липня 2010, 16:31

Національний банк України пропонує до кінця 2010 року збільшити капітал підконтрольних уряду Укргазбанку і банку "Київ".

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу НБУ.

"НБУ звернувся з листом до Міністерства фінансів, в якому запропонував розглянути питання щодо відновлення розміру регулятивного капіталу банків до 1 січня 2011 року в сумах, не меншиз за визначені Нацбанком", - ідеться у повідомленні.

При цьому, за оцінкою Нацбанку, уряду доцільно визначитися з найбільш оптимальним шляхом відновлення рівня регулятивного капіталу цих кредитно-фінансових установ у межах виробленої стратегії їх розвитку та оптимізації витрат бюджету.

Реклама:

Серед шляхів вирішення цього завдання НБУ відзначає заходи зі зниження кредитних ризиків, у тому числі за рахунок використання гарантій.

У листі не наводиться конкретна пропозиція центробанку щодо докапіталізації цих фінустанов, однак зазначено, що статтею 32 закону про банківську діяльність закріплено вимогу щодо перевищення капіталом банків рівня їх статутного капіталу.

Як відомо, Кабінет міністрів контролює п'ять банків: повністю державні Ощадбанк і Укрексімбанк, а також Родовід Банк, Укргазбанк і банк "Київ", які перейшли під державне управління в рамках антикризової програми з капіталізації банківського сектора.

До початку квітня 2010 року пряма участь уряду в статутному капіталі Родовід Банку становила 99,9907%, Укргазбанку - 87,719%, банку "Київ" - 99,9369%.

За 2009-2010 роки для капіталізації цих фінустанов були виділені бюджетні кошти в сумі 16,97 млрд. гривень: для Родовід Банку - понад 8,4 млрд. гривень, для Укргазбанку - 5 млрд. гривень і для банку "Київ" - близько 3,6 млрд. гривень.

Бюджетні вливання дозволили відновити нормальну роботу в Укргазбанку та банку "Київ", тоді як в Родовід Банку продовжує працювати тимчасова адміністрація.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!