Уряд дав гроші на Ташлицьку ГАЕС

Середа, 28 липня 2010, 16:19

Першою до списку енергетичних об'єктів України, будівництво та реконструкція яких у 2010 році буде здійснюватися за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету, названа Ташлицька ГАЕС на Південному Бузі.

Рішенням Кабінету міністрів від 14 липня на її добудову направляється 265 млн. гривень, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу Міністерства палива і енергетики.

Згідно із повідомленням, ці кошти будуть використані для продовження будівництва другої черги гідроакумулюючої станції - її третього гідроагрегату, готовність пускового комплексу якого на 1 січня 2010 року становила 42%.

Кошти необхідно освоїти за півроку. Спеціалісти управління капітального будівництва ЮУ АЕС підготували повний пакет усіх необхідних документів (у т.ч. докладний план використання коштів, внутрістроітельний титульний список і ін.) для відкриття державного фінансування.

Реклама:

100 млн. гривень планується направити на авансування контрактів із постачання основного електротехнічного обладнання - блочного трансформатора, системи управління гідрогенераторів, електричного обладнання генераторної схеми, - термін виготовлення якого від 8 до 12 місяців.

Таким чином, сьогоднішні фінансові вкладення дозволять забезпечити його надходження на будівельний майданчик в середині 2011 року, а, отже, пуск гідроагрегату №3 відбудеться в кінці 2011 року, який відповідає скоординованому графіку введення в експлуатацію другої черги ГАЕС.

Приблизно 85 млн. гривень, які виділяються зі спецфонду держбюджету, будуть витрачені на оплату вже виготовленого обладнання та виконаних робіт.

Також будуть продовжені будівельні та монтажні роботи в машинному залі ГАЕС, на підземному комплексі та інших ділянках.

На вирішення соціальних питань регіону в управління капітального будівництва облдержадміністрації планується направити близько 16 млн. гривень.

Програма заходів із вирішення соціальних та екологічних проблем територій, прилеглих до зони будівництва Ташлицької ГАЕС, діє з часу відновлення будівництва. Починаючи з 2001 року на це витрачено понад 130 млн. гривень.

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС на річці Південний Буг - одна зі складових Південно-Українського енергокомплексу. Основне її призначення - виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранкових піків споживання при використанні надлишкової нічної енергії.

Сьогодні на ТГАЕС у роботі перебуває перша черга у складі двох агрегатів. Продовжується спорудження другої черги станції.

Розпорядженням Кабінету міністрів від 27 липня 2006 року "Про затвердження плану заходів щодо реалізації енергетичної стратегії України на період до 2030 року" передбачено завершити будівництво ТГАЕС у повному проектному обсязі в складі 6 гідроагрегатів загальною потужністю 900 МВт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!