Податківці сумніваються в автоматичному відшкодуванні ПДВ

Середа, 28 липня 2010, 09:20

ДПАУ почала формувати білой список платників податків, які зможуть претендувати на автоматичне відшкодування ПДВ.

Про це повідомив заступник голови Державної податкової адміністрації Сергій Лікар, пише видання "Комерсант-Україна".

Сумлінними підприємствами податківці вважають перш за все компанії, розташовані за місцем реєстрації, офіційно виплачують зарплати, що мають основні фонди, реальні товарні операції та податкове навантаження на рівні показника, розрахованого для галузі.

За словами Лікаря, в серпні, після емісії ПДВ-облігацій, будуть оприлюднені критерії відбору платників з позитивною податковою історією та прийнято рішення про перехід на автоматичний режим відшкодування податку.

Реклама:

Поки з 15-20 тис. підприємств, які формують основні відрахування до держбюджету з ПДВ, в список можуть потрапити тільки 4 тис.

"Список буде сформований, і ми не будемо приходити до них на перевірки по три-п'ять років", - резюмував пан Лікар.

Видання нагадуэ, що прем'єр-міністр Микола Азаров, навесні пообіцяв перейти на автоматичне повернення податку, постійно переносив терміни з 1 липня аж до січня 2011 року.

Втім, і останнє обіцянку навряд чи буде виконано. Голова ДПАУ Олександр Папаіка заявив, що автоматичного відшкодування ПДВ не буде, тому що в Україні не залишилося підприємств, що працюють, минаючи "податкові ями".

"Сьогодні, на жаль, навіть великі платники мінімізують свої податки, згортають ПДВ та завищують суми на відшкодування. Всі декларації, які подаються, потрібно 60-70 днів перевіряти. Тому чи можливо на другий день після подачі декларації автоматично відшкодовувати?", - обурювався пан Папаіка.

За його даними, з квітня таким чином було мінімізовано понад 4 млрд. гривень.

Податківці виявляють щомісяця у вигляді незаконних заявок на повернення ПДВ суми по 1-3 млрд. гривень, про що керівництво ДПАУ вчора ж проінформувало прем'єр-міністра.

За словами голови ДПАУ, "податкові ями" працюють у кожній області, залежно від регіону їх кількість коливається від двох до ста.

"Ми не прагнемо зробити концтабір з держави, але будемо працювати на попередження і бити по руках, щоб не створювали липові підприємства, не відкривали бізнес на мертвих душ", - сказав Папаіка.

За його словами, "якщо будуть чесно подавати декларації, якщо безпосередньо будуть працювати і не потрапляти під ризики, я гарантую - на другий-третій день ми будемо готувати реєстри на відшкодування".

Учасники ринку не згодні зі звинуваченнями голови ДПАУ в частині повномасштабної мінімізації податкових зобов'язань.

На думку експертів, відсутність автоматичного відшкодування ПДВ тільки посилить проблему, і борг почне зростати відразу ж після часткового його погашення держоблігаціями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!