Вірменія дискримінує українських тютюнових експортерів

Вівторок, 27 липня 2010, 09:14

Україна вперше скористалася правом почати в рамках Світової організації торгівлі консультації про порушення прав своїх експортерів.

Вчора на сайті СОТ було розміщено заяву України про подачу прохання про консультації з Вірменією.

Подібні конфлікти в СОТ вирішує орган з врегулювання спорів, пише видання "Комерсант-Україна".

Відповідно до закону "Про фіксованих платежі на тютюнову продукцію" від 2000 року, ставка акцизу у Вірменії становить 17,7 долара за тисячу сигарет для імпортної продукції та 12,9 долара - для місцевої.

Через це вірменський фіскальний режим для українських товарів менш сприятливий, ніж для товарів вітчизняного походження.

Реклама:

Україна вважає, що такі дії суперечать п. 1, 2 і 4 ст. III Генеральної угоди з тарифів і торгівлі від 1994 року, що передбачає надання імпортним товарам національного режиму оподаткування та регулювання.

Причиною консультацій стала скарга української асоціації "Укртютюн".

При цьому, відповідно до закону "Про акцизний податок" від 2000 року, Вірменія застосовує різні ставки акцизного збору на спиртні напої, що також порушує свої зобов'язання перед СОТ, захищаючи національних виробників шляхом дискримінації імпортованої продукції з України.

Аналогічний конфлікт в України в 2009 році був з Грузією, але Тбілісі вдалося переконати зрівняти ставки акцизу.

"Якщо Грузія фактично відразу визнала порушення, то у випадку з Вірменією ми вперше підійшли до фази офіційних консультацій у рамках СОТ", - сказав джерело в Мінекономіки.

За даними співрозмовника, мова йде про 5-10% українського експорту до Вірменії, який у 2009 році склав 166 млн. доларів.

Відповідно до статті "Домовленості СОТ про правила і процедури", Вірменія повинна відповісти на прохання про консультації протягом 10 днів з моменту її отримання , а почати консультації - не пізніше ніж через 30 днів.

У травні заступник міністра економіки Валерій П'ятницький заявив, що аналогічні консультації Україна може почати з Монголією, також застосовує дискримінаційну ставку акцизів на тютюнові вироби.

За словами джерела, Мінекономіки поки не підготувало всіх необхідних документів для початку консультацій з цією азійською країною.

Процес врегулювання конфлікту може тривати до двох років, але в разі його затягування Україна може зажадати від Вірменії не тільки скасувати дискримінацію, але і заплатити грошову компенсацію.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!