Україна продовжує збільшувати платіжний "плюс"

Понеділок, 26 липня 2010, 18:03

У червні 2010 року профіцит зведеного платіжного балансу України склав 2,8 млрд. доларів, профіцит поточного рахунку - 195 млн. доларів.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті Національного банку України.

"У червні 2010 року профіцит зведеного платіжного балансу (2,8 млрд. доларів) був максимальним з початку фінансової кризи та другим за всю історію України (після листопада 2005 року, коли відбувся продаж "Криворіжсталі" та банку "Аваль")", - ідеться у повідомленні.

В Нацбанку зазначають, що головний внесок у формування такого профіциту був забезпечений залученням урядом кредиту на 2 млрд. доларів від російського банку "ВТБ" на цілі фінансування бюджетного дефіциту.

Реклама:

У той же час значний притік спостерігався за статтями, які формують "широкий базовий баланс" (поточний рахунок та прямі інвестиції), який характеризує потоки коштів фундаментального характеру.

Зокрема, сальдо поточного рахунку залишається додатним - 195 млн. доларів, зросли надходження за прямими іноземними інвестиціями - до 755 млн. доларів (разом - 950 млн. доларів).

"Значне покращення в останні місяці широкого базового балансу є індикатором стійкої тенденції поліпшення стану зовнішнього сектора економіки України (у червні 2010 року кумулятивний профіцит за останні 12 місяців становив 4,4 млрд. доларів порівняно з дефіцитом в 0,1 млрд. доларів рік потому)", - зазначають в НБУ.

Профіцит поточного рахунку України у червні залишався близьким до рівня двох попередніх місяців - 195 млн. доларів.

"Кумулятивний (за останні 12 місяців) дефіцит поточного рахунку продовжував скорочуватись (до 0,5 млрд. доларів у червні) внаслідок значно кращих показників у цьому році порівняно з минулорічними. За січень-червень 2010 року профіцит поточного рахунку становив 472 млн. доларів (на відміну від дефіциту в 835 млн. доларів у січні-червні 2009 року)", - повідомляють у Нацбанку.

За даними НБУ, збільшення профіциту торгівлі послугами виступає головним чинником покращення стану поточного рахунку.

У першій половині 2010 року профіцит становив 1,9 млрд. доларів порівняно з 0,5 млрд. доларів у відповідному періоді 2010 року.

В основному це було спричинено збільшенням надходжень від транспортування природного газу в 2,5 разу: як за рахунок зростання тарифів, так і обсягів поставок).

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що профіцит платіжного балансу України за підсумками січня-червня 2010 року досяг 2,5 млрд. доларів, збільшившись з 1,611 млрд. доларів у січні-травні 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!