"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Українці бояться "другої хвилі" кризи

Понеділок, 26 липня 2010, 16:31

Споживчі настрої українців уперше за останні 10 місяців погіршилися.

За даними дослідження, проведеного компанією GfK Ukraine та Міжнародним центром перспективних досліджень, індекс споживчих настроїв у червні 2010 року знизився з 97,1 пункту у травні до 94,5 пункту у червні.

Водночас, у червні українці оцінили своє поточне становище дещо краще, ніж у травні - індекс оцінки поточного становища виріс з 79,3 пункту до 82,2 пункту.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Миколи Івченка, це пов'язано з відновленням у більшості галузей національної економіки, а також поступовим зростанням доходів населення та заробітної плати.

Реклама:

"Однак індекс економічних очікувань різко знизився з 108,9 у травні до 102,6 у червні через можливу другу хвилю фінансової кризи у світі і в Україні. У зв'язку з більш песимістичними оцінками майбутнього стану вітчизняної економіки споживачі погіршили свої очікування і з приводу зайнятості населення. Індекс очікування динаміки безробіття зріс із 102 до 106,9", - зазначив він.

"Дивним сигналом" з боку населення експерт називає підвищення індексу інфляційних очікувань із 173,6 у травні до 175,7 у червні.

"Як правило, при зниженні оцінок майбутнього стану економіки та погіршення оцінок стану сфери зайнятості, інфляційні очікування в суспільстві повинні знижуватися. Однак можлива криза в українців досі асоціюється з підвищенням темпів споживчої інфляції, що неправильно і не спостерігається в інших країнах", - зазначив він.

На думку експерта, підвищення індексу інфляційних очікувань також пов'язане з наближенням осіннього сезону, який традиційно є періодом підвищення ділової активності в країні і періодом з максимальними темпами інфляції.

"Поки індекс споживчих настроїв нижче 100, це говорить про те, що українці негативно оцінюють свій поточний стан і перспективи на майбутнє. Індекс споживчих настроїв до кінця року на тлі імовірного уповільнення темпів зростання світової економіки навряд чи перевищить 100. Цей рубіж українські споживачі візьмуть, ймовірно, тільки на початку 2011 року", - прогнозує Івченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!