Без втручання уряду перспективи врожаю 2011 року стають примарними - експерт

Понеділок, 26 липня 2010, 15:14 -

Ситуація, яка сьогодні склалася на ринку зерна, потребує додаткової уваги та реагування усіх гілок влади, бізнесу та громадських організацій.

Про це ідеться у зверненні президента Української зернової асоціації Володимира Клименка до віце-прем'єра з питань АПК Віктора Слаути, віце-прем'єра Сергія Тігіпка Леонідовича та першого заступника глави Адміністрації президента Ірини Акімової, повідомляє прес-служба УЗА.

За його даними, з урожаю 2009 року Україна експортувала близько 21 млн. тон зерна.

Врожай 2010 року прогнозується на рівні близько 42 млн. тон. Таким чином, згідно з балансом, Україна може експортувати близько 16-18 млн. тон зерна.

Реклама:

"За останнє десятиріччя в Україні створена одна з найкращих у світі систем експорту зерна, яка базується на принципах ринкової економіки та розумної співпраці бізнесу, влади і громадських організацій АПК. Про це свідчить і третє місце у світі з експорту зерна, яке виборола Україна (після США та країн ЕС). З державного бюджету на підтримку експорту не витрачається жодної копійки", - наголошується у зверненні.

Клименко нагадав, що побудовані за останні роки в портах України за рахунок приватних інвесторів перевантажувальні комплекси збільшили можливості з експорту зерна з 7 до 35 млн. тон зерна на рік і будівництво нових потужностей продовжується.

Українське зерно експортується у 89 країн світу.

"Потреба внутрішнього ринку в зерні - на рівні 26-27 млн. тон. Таким чином, половину врожаю потрібно експортувати. В таких умовах ціноутворення на українському ринку зерна залежить і буде повністю залежати від світових цін на зерно і ніякі дії в Україні цього кардинально змінити не зможуть", - зазначив він.

На його думку, те, чим можна управляти на території України, - в першу чергу собівартість виробництва зерна та собівартість його експорту.

Зменшення собівартості виробництва та експорту зерна є основою конкурентоспроможності українського зерна на світовому ринку.

Клименко назвав чотири основні фактори ціноутворення на зернові: світові ціни, курс національної валюти до долара, вартість маркетингового ланцюжка від поля до судна і повернення ПДВ експортерам зерна.

Він нагадав, що світові ціни з початку липня зростають, що дозволить рентабельно працювати виробникам зерна. На найближчі 10 років прогнозується стабільність світових цін на зернові.

Курс національної валюти також стимулює експорт. 90% контрактів на торгівлю зерном мають валютою контракту долар.

"Однак, останнім часом, багато говориться про необхідність ревальвації гривні до рівня 6 або 7 гривень за долар. При прийнятті відповідних рішень, треба мати на увазі, що при зміні курсу з 8 до 7 гривень за долар виробники зерна можуть втратити близько 7 млрд. гривень", - зазначив президент УЗА.

Гірша ситуація, за його словами, з вартістю маркетингового ланцюжка.

"Є багато прикладів, коли вартість маркетингового ланцюжка з жовтня 2007 року до липня 2009 року зросла на 210 гривень на тону, а це близько 5 млрд. гривень, які вийняті з кишені виробників зерна. Треба підкреслити, що основний об'єм послуг по маркетинговому ланцюжку надає держава", - пояснив він.

Також виключно погана ситуація склалася із поверненням ПДВ експортерам сільгосппродукції.

"Уряд Тимошенко загнав цю проблему у глухий кут. Останні півроку експортерам зерна теж повертаються копійки! Компанії-експортери не можуть одержати жодної інформації із цього питання, не можуть формувати фінансові плани", - поінформував Клименко.

"Враховуючи і розуміючи складнощі з наповненням бюджету, УЗА ще в квітні 2010 року поінформувала уряд про згоду компаній-експортерів зерна працювати з ПДВ-облігаціями. Одначе, на сьогодні жодна компанія не одержала облігацій. Більш того, повністю незрозумілий учасниками ринку алгоритм видачі облігацій", - наголосив він.

За даними УЗА компанії експортери зерна та продуктів його переробки подали документи на одержання ПДВ-облігацій на суму понад 5 млрд. гривень.

"У разі термінового не вирішення проблеми повернення ПДВ експортерам зерна та продуктів його переробки, у 2010/2011 маркетинговому році виробники зерна втратять близько 12 млрд. гривень. При такому підході перспективи хорошого врожаю 2011 року можуть стати примарними", - поінформував президент УЗА.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: