"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Керівник "Укртелекому" втримався у кріслі

Понеділок, 26 липня 2010, 10:02

За підсумками першого півріччя "Укртелеком" показав прибуток у розмірі 47,97 млн. гривень проти збитку 124,13 млн. гривень роком раніше.

Таку інформацію повідомила компанія в п'ятницю в квартальному звіті, опублікованому в системі розкриття інформації ДКЦПФР, пише видання "Комерсант-Україна".

Чистий дохід склав 3,4 млрд. гривень, а операційний прибуток збільшився більш ніж у сім разів, до 130,5 млн. гривень.

Вихід на прибуток за підсумками півріччя був умовою збереження за Георгієм Дзеконом посади голови компанії.

Реклама:

На початку 2010 року спробу змістити пана Дзекона з посади у зв'язку зі збитками "Укртелекому" здійснив тоді голова Держадміністрації зв'язку та голова спостережної ради держоператора Микола Гончар.

За його даними, боргові зобов'язання "Укртелекому" досягли 4,7 млрд. гривень, що перевищує статутний фонд підприємства.

При цьому у компанії було недостатньо коштів на виплати по кредитах іноземних банків. Правда, тоді Кабмін звільнив самого Гончара.

"Досягти прибутковості було нескладно, збиток компанії багато в чому був пов'язаний з переоцінкою валютних кредитів і носив технічний характер", - говорить заступник директора GfK Ukraine Гліб Вишлінський.

У I кварталі в компанії був незначний збиток, в II кварталі оператор виплачував незначні суми за кредитами - основні платежі будуть у серпні і лютому, відзначав раніше аналітик BG Capital Олександр Паращій.

Згідно зі звітом "Укртелекому", в цілому за півріччя зобов'язання компанії за банківськими кредитами не піддалися значним змінам, склавши 84,08 млн. гривень.

Зараз у Верховній Раді розглядається законопроект про створення фонду універсальних послуг, кошти якого у розмірі понад 1,5 млрд. гривень будуть спрямовані на компенсацію збитків "Укртелекому" від надання послуг сільського зв'язку і телефонізації важкодоступних районів.

Фонд планується створити за рахунок тривідсоткової надбавки до тарифу на телекомунікаційні послуги.

Тим не менш, поки прибуток компанії незначний і він не вплине на вартість "Укртелекому" при приватизації.

"Потенційні інвестори вже добре знають, що з себе представляє "Укртелеком", і його потужності потрібні компаніям скоріше як стартовий майданчик для надання таких послуг, як передача даних або мобільне телебачення", - підкреслив Максим Нефьодов з ИК Dragon Capital.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!