"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Складається враження, що договори купівлі-продажу підписувалися примусово

П'ятниця, 23 липня 2010, 16:40
ФДМ презентував нову програму приватизації, що передбачає нові правила, за якими будуть продавати держвласність.

Новий документ розрахований на 2010-2014 роки, і його головною відмінністю від нинішньої програми 2000-2002 років є можливість участі в приватизаційних конкурсах портфельних інвесторів поряд з профільними

Також в проекті програми передбачена опція зниження Фондом вартості активів, якщо попит на них невеликий.

Партнер юридичної контори "Підгайний Барабаш Шарапа" Андрій Підгайний в коментарі "Економічній правді" висловив думку, що найбільш важлива з новацій в проекті програми приватизації є відхід від часто неадекватних санкцій до покупця.

"Якщо подивитися на будь-який договір купівлі-продажу контрольного пакета акцій, складається враження, що ці договори підписувалися з примусу, а не добровільно - санкцій багато, деякі з них несумірні з зобов'язаннями покупця", - додав юрист.

Реклама:

На думку Підгайного, варто відзначити ідею продажу об'єктів приватизації разом із земельними ділянками, яку помістили автори в нову програму приватизаці.

"Зараз же земля не є актуальним капіталовкладенням. На мій погляд, інвестору в післякризовий час було б простіше платити орендну плату. Боюся, щоб не вийшло як у Радянському Союзі, купуючи квитки в оперу, тобі продавали "в навантаження" 5 квитків в ляльковий театр", - додав співрозмовник.

За словами експерта, цікава також новація, пов'язана з бажанням Фонду використовувати при продажах механізм так званих "голландських аукціонів".

"Тут дуже важливо, проводити аукціони "по-голландськи", тобто забезпечити конфіденційність нижнього порогу ціни, з досягненням якого об'єкт буде зніматися з торгів", - сказав Підгайний.

В іншому випадку, на думку юриста, змови покупців не уникнути, і "голландський аукціон" отримає "український відтінок".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!