"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Угорщина ввела найжорсткіший у Європі податок на банки

П'ятниця, 23 липня 2010, 11:19

Угорський парламент ухвалив новий податок на банки, який є утричі суворішим за аналогічні заходи в інших країнах Європи і США.

Таким чином, Угорщина продовжує реалізацію плану зі скорочення бюджетного дефіциту після провалу переговорів з Міжнародним валютним фондом, повідомляє агентство "Интерфакс".

Угорщина має намір залучити до 187 млрд. форинтів (837 млн. доларів) за рахунок нового податку і залатати діру в бюджеті.

Податок буде стягуватися за ставкою в 0,5% від суми банківських активів понад 50 млрд. форинтів за станом на кінець 2009 року, раніше планувалася ставка у 0,45%.

Реклама:

У США аналогічний податок становить 0,15% від суми банківських зобов'язань, Великобританія збирається ввести податок на банківський баланс в розмірі 0,07%.

Законопроект був прийнятий більшістю в 301 голос "за" при 12 "проти" і одному, що утримався.

Плани прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана закрити дефіцит бюджету за рахунок банківського податку викликали вкрай негативну реакцію Європейської банківської федерації і працюючих у країні іноземних банків, включаючи UniCredit SpA і Erste Group Bank AG.

Раніше повідомлялося, що місія МВФ не змогла досягти угоди з урядом Угорщини через розбіжності з питань бюджету, що означає заморожування доступу країни до антикризової кредитної лінії на 25 млрд. доларів.

МВФ наполягав на виконанні новим угорським кабінетом, сформованим в результаті виборів, завдання щодо зниження бюджетного дефіциту до 3,8% ВВП в 2010 році і менше 3% в 2011 році, а також на проведення пов'язаних з цим жорстких заходів.

Кредитна програма обсягом 25,9 млрд. доларів була сформована наприкінці 2008 року для підтримки угорської економіки, яка сильно постраждала від світової кризи.

ВВП Угорщини, за прогнозом МВФ, виросте 2010 року на 0,6%, в 2011 році - на 2,5-2,75%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: