"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄБРР погіршив прогноз для країн із перехідною економікою

П'ятниця, 23 липня 2010, 10:27

Європейський банк реконструкції та розвитку очікує більш повільного, ніж прогнозувалося в травні, зростання ВВП країн з перехідною економікою у зв'язку з погіршенням прогнозів для єврозони.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на прес-службу міжнародного фінінституту.

В ЄБРР зазначають, що країни Центральної та Східної Європи сильно залежать від торгівлі і фінансових зв'язків з ЄС.

Зовнішнє середовище для них може бути менш сприятливим, ніж раніше очікувалося, з урахуванням погіршення прогнозів для єврозони у зв'язку з жорсткістю фіскальної політики європейських країн і триваючою волатильністю на ринках.

Реклама:

Зростання кредитування залишиться слабким до того часу, поки баланси банків будуть перебувати під тиском і вартість фондування буде залишатися високою.

Крім того, зростання ВВП будуть стримувати приватні тренди, характерні для окремих країн.

Зокрема, Литва, Румунія і Сербія оголосили про заходи з посилення бюджетної політики.

Країни Кавказу та Центральної Азії, які є експортерами ресурсів, будуть зачеплені пониженням цін на енергоносії та ресурси у зв'язку з падінням попиту з азіатських країн.

ЄБРР дещо скорегував свої травневі прогнози зростання ВВП для країн з перехідною економікою у бік пониження: на 0,2 процентного пункту (п.п.), для 2010 року і на 0,1 п.п. - для 2011 року.

Актуальний прогноз зростання економіки регіону операцій ЄБРР в 2010 і 2011 роках, таким чином, становить 3,5% і 3,9% відповідно.

Перегляд у бік зниження особливо значний для країн Південно-Східної Європи, де рецесія поки не поспішає закінчуватися.

У Східній Європі зростання, що спостерігалося з початку 2010 року і випереджає прогнози, поліпшить результати за 2010 рік, однак ослабне в 2011 році.

Зростання ВВП деяких центрально-європейських країн також поки що обганяло прогнози, і ця тенденція може продовжитися в 2011 році.

Економіка країн Центральної Азії у зв'язку з гарними прогнозами експорту ресурсів виросте трохи більше, ніж прогнозувалося раніше.

ЄБРР відзначає, що ризики уповільнення зростання перехідних економік посилилися.

Консолідація бюджетної політики в Європі і жорсткість монетарної політики Китаю можуть спровокувати більш різке уповільнення зростання світової економіки, ніж раніше прогнозувалося.

У той же час ситуація із стабільністю бюджетів країн з перехідною економікою краща, ніж у розвинених країн, що може сприяти й перевищенню прогнозів зростання.

Відношення державного боргу до ВВП у країнах, що розвиваються, в цілому низьке.

Приплив капіталу на боргові ринки країн з перехідною економікою може призвести до того, що зростання ВВП регіону перевищить 4% в 2010 році і наблизиться до 5% в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!