"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україну чекає дефіцит гречки

Середа, 21 липня 2010, 20:03

Є всі передумови для подорожчання гречаної крупи. Споживачі вже відчули підвищення цін.

Про це повідомив заступник генерального директора Української аграрної конфедерації (УАК) Олександр Ярославський, передає агентство "ЛІГАБізнесінформ" .

За даними УАК, станом на 21 липня ціна гречки в роздрібній мережі становить від 11 до 13,5 гривень за кг, залежно від якості.

Нагадаємо, що у відповідний період 2009 року гречка коштувала 7,5-8 гривень за кг. За рік, під впливом дефіциту, ціни на гречану крупу виросли в 1,7 рази.

Реклама:

Станом на 1 липня 2010 року, за даними Держкомстату, запаси гречки були на рівні 2,7 тис. тонн, а це лише 23% від запасів цього ж періоду 2009 року і 14% - 2008 року.

"Такий обсяг залишків гречки менше місячної норми споживання населенням. Тобто, до початку збирання цієї культури торішніх запасів її вже не буде", - відзначають в УАК.

За словами представників асоціації, істотне зниження запасів гречки дає підставу для очікування подальшого зростання її ціни до початку збору нового врожаю на 10-15%.

Валовий збір гречки прогнозується менше торішнього, тому після збору нового врожаю ціна знизиться, але на попередній рівень вже не повернеться.

Обсяги нового врожаю не зможуть в достатній мірі виступити інтервенційних важелем для повернення внутрішніх цін до попереднього рівня.

За інформацією МінАП, посівні площі гречки під урожай 2010 року становили 215,4 тис. га, що на 21% менше посівних площ під торішній врожай.

За оцінками УАК, з огляду на середню врожайність за останні три роки, валовий збір гречки в 2010 році прогнозується на рівні 165 тис. тонн, що на 12% менше від обсягів 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!