Думка експерта: Одночасний випуск "зернових" ОВДП і ПДВ-облігацій підвищить їхню прибутковість

Середа, 21 липня 2010, 16:29 -

Міністерство фінансів планує випуск ОВДП обсягом 5 млрд. грн. для фінансування закупівлі зерна в державний резерв.

Головний економіст ІК Dragon Capital Олена Білан, в коментарі "Економічній правді", повідомила, що дане рішення викликане побоюваннями, що зростання світових цін на зерно прискорить темпи інфляції.

"Закон про держбюджет на 2010 рік дозволяє Мінфіну залучити до 5 млрд. гривень внутрішнього боргу понад планового рівня, встановленого на 2010 рік для фінансування Аграрного фонду, і передати ці кошти фонду у вигляді кредиту", - додала економіст.

За словами Білан, параметри випуску облігацій поки невідомі, але МінАП заявило, що випуск запланований на початок серпня.

Реклама:

"Таким чином, розміщення облігацій для фінансування Аграрного фонду може відбутися практично одночасно з випуском ПДВ-облігацій на суму 16,4-17,7 млрд. гривень, який, за словами Прем'єр-міністра Миколи Азарова, відбудеться 1 серпня", - сказала експерт.

На думку Білан, це призведе до збільшення пропозиції державних паперів на ринку, а значить буде сприяти підвищенню їхньої прибутковості.

"Це стосується як ПДВ-облігацій, так і звичайних ОВДП, які зараз торгуються на вторинному ринку з ефективною прибутковістю до 15%", - підкреслила економіст.

Як відомо, Кабмін має намір 2010 року закупити до Аграрного фонду 4-4,5 млн. тонн зерна проти 2 млн. тонн у 2009 році.

За розрахунками МінАП, 2010 року для закупівлі зерна нового врожаю до Аграрного фонду буде потрібно близько 6-6,5 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: