"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МінАП хоче вилучити цукор із зони вільної торгівлі з Білоруссю

Середа, 21 липня 2010, 13:22

У вересні Міністерство агрополітики вийде з ініціативою про виключення цукру з зони вільної торгівлі між Україною та Білоруссю.

Про це на брифінгу у середу заявив очільник міністерства Микола Присяжнюк, повідомляє агентство "ЛІГАБізнасІнформ".

"Ви знаєте, що між Україною і Білоруссю за угодою про зону вільної торгівлі цукор входить до зони вільної торгівлі, тобто, без митного збору імпортується на територію наших країн. І на сьогодні білоруська сторона, маючи таку пільгу, зловживає цією угодою", - сказав міністр.

Присяжнюк відзначив, що в МінАПК підрахували баланс виробництва цукру на території Білорусі, обсяги їх експорту до Росії і до України.

Реклама:

"Стало зрозуміло, що Білорусь відпрацьовує механізм заміщення у себе всередині країни цукром, виробленим з тростини, а цукор, вироблений із цукрових буряків, експортує до Російської Федерації і до нас. Міністерство аграрної політики буде виходити в серпні з пропозицією виключити цукор із угоди про зону вільної торгівлі між нашими країнами", - сказав Присяжнюк.

Міністр пояснив, що, відповідно до угоди з Росією, восени підводиться баланс виробництва і споживання цукру, і якщо позитив спостерігається у бік України, то вона з 1 січня 2011 року отримує квоту на ввезення цукру на територію Російської Федерації в обсязі 300 тис. тонн.

"Це досить вагомий обсяг, який дозволить мотивувати нарощування обсягів виробництва цукру. Зрозуміло, що якщо будуть зловживання з боку Білорусі, ми можемо не отримати такого дозволу", - пояснив він.

Присяжнюк нагадав, що на сьогодні існує митний збір на український цукор на території Російської Федерації у розмірі 330 доларів на одну тонну.

"За нашою домовленістю, цей збір буде знято. Так що для того, щоб відновити і реанімувати цукрову галузь, нам необхідно здійснити ці кроки", - підсумував міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: