Поправки до закону про НБУ опубліковані в пресі

Середа, 21 липня 2010, 10:02

Поправки до законів про Національний банк України  і про банківську діяльність, а також зміни до Бюджетного кодексу, які коригують діяльність центрального банку, опубліковані в офіційній пресі в середу, 21 липня.

Згідно з прикінцевими положеннями документа, який був схвалений парламентом 9 липня 2010 року, відповідні законодавчі зміни набувають чинності через 90 днів з дня його публікації, нагадує агентство "Інтерфакс-Україна".

Винятком є підпункти, що змінюють механізм здійснення відрахувань НБУ до державного бюджету: вони вступають в силу з 1 січня 2012 року.

Змінами до закону про Нацбанк, зокрема, передбачено продовження терміну повноважень голови НБУ з п'яти до семи років, а також кількісне обмеження складу правління центрального банку.

Реклама:

На сьогодні в правління НБУ входить 16 осіб (кількісний і персональний склад правління затверджує Рада НБУ за поданням голови Нацбанку), але після вступу в силу закону №2478-VI складу цього керівного органу центрального банку повинен бути скорочений до 11 осіб.

Остаточною редакцією закону передбачено, що голова НБУ має чотирьох заступників, у тому числі одного першого заступника: початкове пропозицію про збільшення кількості заступників голови НБУ до шести осіб не було підтримано парламентом.

Змінами також передбачено позбавлення Ради НБУ права на застосування відкладального вето щодо рішень правління Нацбанку.

Законом також посилений принцип відбору членів Ради і правління НБУ: обмеження спрямовані на усунення можливого конфлікту інтересів та зменшення політичного впливу.

Крім того, змінами передбачено, що пріоритетом для Нацбанку має стати підтримка цінової стабільності, тоді як чинний закон ставить більш розмиті завдання - забезпечення стабільності національної грошової одиниці.

Щодо бюджетних перерахувань змінами передбачається, що НБУ спрямовує 50% прибутку до розподілу (прибуток, зменшена на суму нереалізованих доходів) до держбюджету року, наступного за звітним.

Чинним законом передбачається, що НБУ за підсумками кожного кварталу поточного року перераховує до держбюджету перевищення доходів над витратами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!