"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд профінансує утилізацію ракетного пального

Вівторок, 20 липня 2010, 15:10

Уряд виділив на утилізацію твердого ракетного пального (ТРП) міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) РС-22 (за класифікацією НАТО SS-24 scalpel) на Павлоградському хімзаводі зі стабфонду держбюджету 50 млн. гривень.

Про це йдеться в розпорядженні Кабміну № 1405 від 14 липня.

Кошти виділяються на безповоротній основі. Головним розпорядником коштів визначено Національне космічне агентство України (НКАУ).

За інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", утилізація ТРП МБР РС-22 на потужностях ПХЗ здійснюється в рамках міжнародних зобов'язань України зі скорочення і ліквідації стратегічних озброєнь, а також держпрограм з ліквідації МБР РС -22 і утилізації ТРП МБР РС-22.

Реклама:

У рамках програми до кінця 2011 року планувалося утилізувати методом гідророзмиву наявні в Україні 5 тис. тонн ТРП РС-22.

У 2000 році США виділили близько 24 млн. доларів на будівництво в Україні установки для ліквідації твердого ракетного палива SS-24.

З 2002 року в Павлограді були початі дослідження на пілотній установці з утилізації методом гідророзмиву за технологією американської Thiokol.

У 2003 році американська сторона звернула фінансування програми зі створення на потужностях ПХЗ до 2007 року повномасштабного комплексу з утилізації до 2009 року 5 тис. тонн ТРП за технологією Thioko.

США запропонували провести утилізацію методом відкритого спалювання або підриву.

З урахуванням неприйнятності екологічної складової даного варіанту в 2004 році РНБО вирішила провести утилізацію ТРП методом гідродинамічного витягання і промислової переробки ТРП.

В даний час Міноборони США частково компенсує витрати української сторони на утилізацію за т.зв. механізму "чорної скриньки".

Незначні в загальному обсязі кошти спрямовуються на підтримку умов зберігання МБР.

Проблематика активізації співробітництва за програмою обговорювалася на рівні глав держав - Віктором Януковичем і Бараком Обамою, в тому числі, в ході Вашингтонського ядерного саміту в квітні, а також у рамках візиту до Києва в липні держсекретаря Хіларі Клінтон у липні.

Пропозиції української сторони включають залучення американців до фінансування добудови об'єктів повномасштабного виробництва з утилізації ТРП на ПХЗ.

За деякими оцінками, потреба у фінансуванні програми для її завершення в 2013 році оцінюється в близько 95 млн. доларів.

Тим часом, бюджетне фінансування держпрограми здійснюється неритмічно, а в 2010 році воно взагалі не передбачено.

Згідно з озвученим раніше ПХЗ даними, потреба у фінансуванні на завершення будівництва промислового виробництва з утилізації цього року оцінюється в 216 млн. гривень, на підготовку і введення в дію в другому кварталі - в 168 млн. гривень.

За даними підприємства, з 1 травня ПХЗ вимушено призупинив оперативну утилізацію ступенів МБР РС-22 з критичними, що не підлягають продовженню термінів зберігання ТРП у зв'язку з відсутністю фінансування робіт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!