Влада відстоює секвестр держбюджету

Вівторок, 20 липня 2010, 10:24

Закон про секвестр держбюджету-2010, згідно з яким дефіцит бюджету скорочується з 5,3% до 4,99%, тобто на 54 млрд. гривень, у понеділок набув чинності.

Представники влади переконують, що секвестрування бюджету за нинішніх умов було необхідним, передає Радіо "Свобода".

Зокрема, заступник голови парламентського комітету з питань бюджету, депутат від Партії регіонів Владислав Лук'янов, називає такий крок позитивним для економіки в цілому.

Він вважає, що це поліпшує макроекономічну стабільність у державі і робить стабільним курс гривні стосовно провідних світових валют і взагалі є "позитивним кроком у цілому" для економіки та економічної стабільності.

Реклама:

"Також ми цим показуємо світовій спільноті, що ми знайшли порозуміння з МВФ, тож це потужний сигнал для зовнішніх інвесторів", - додає "регіонал".

Українська економіка таки відчує урізання бюджету, зазначає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Проте, зважаючи на те, що йдеться про скорочення видатків розвитку, то наслідки для економи будуть негативними.

"Ці видатки мали бути спрямовані на те, щоб було сформоване сприятливе середовище для економічного зростання. Це і дороги, й інвестиційні видатки зі стабілізаційного фонду, які мали спрямовуватися на цілі інфраструктури, Євро-2012", - каже фахівець.

За його словами, економіка мала отримати і безпосередній ефект від цього за рахунок активізації інвестиційної діяльності, і довгостроковий, за рахунок того, що внаслідок реалізації цих інвестпроектів створилися б сприятливі умови для розвитку бізнесу.

Як відомо, закон про урізання бюджету 2010 року був ухвалений Верховною радою на початку липня на виконання вимог Міжнародного валютного фонду.

Це дозволить Україні отримати кредит stand-by у розмірі майже 15 млрд. доларів упродовж наступних 2,5 року.

Проте експерти не виключають, що влада вдалася до секвестрування через те, що урядові просто не вдавалося виконувати бюджет, ухвалений у квітні.

За даними Держкомстату, у першому півріччі надходження до бюджету становили менш ніж 40% від річного плану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: