Думка експерта: Уряд відлякує інвесторів

П'ятниця, 2 липня 2010, 16:45 -

За тиждень уряд зупинив дію ліцензій Cadogan Petroleum і ліцензій компанії Regal Petroleum.

На думку Володимира Омельченка, експерта Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова, справжні причини зупинки дії ліцензій нафтових компаній знає тільки уряд.

"В нинішній ситуації необхідно обережно ставитися до іноземних інвесторів. Україна має, бути зацікавлена в залучені інвестицій не тільки дрібних а й потужних корпорацій", - сказав експерт.

На думку експерта, є дві причини такої поведінки уряду, "ці компанії дійсно допустили значні порушення умов користування родовищами, або це замовлення великого бізнесу, фактично відбір ділянок на користь інших структур".

Реклама:

Омельченко додав, що скоріше за все ці компанії подадуть в суд, щоб оскаржити урядові рішення.

"Ця ситуація однозначно не буде сприяти надходженню нових інвестицій, які зараз необхідні Україні для видобутку нафти і газу", - відмітив співбесідник.

За оцінками Омельченка, Україна здатна до 2020 року збільшити видобуток власного газу до 25-30 млрд. кубометрів, тільки за умови, що будуть залучені інвестиції потужних нафтогазових компаній.

Окрім цього експерт нагадав, що це не перша така ситуація, "ми знаємо, що така ж ситуація відбувалася з Сахалінським родовищем".

Омельченко підкреслив, що основним питання залишається створення нормального правового поля, в якому б інвестор відчував би свою захищеність, "поки що такого немає".

Британська Сadogan Petroleum заснована в жовтні 2004 року приватними інвесторами для реалізації проектів у нафтогазовому секторі країн СНД. Компанія розробляє родовища у Східній і Західній Україні.

Одним з міноритаріїв Сadogan є ЄБРР.

Regal Petroleum plc володіє заводом з переробки власного газу і конденсату потужністю 700 тис. кубометрів газу і 200 кубометрів конденсату на добу, а також 13,2 км трубопроводу, що з'єднує підприємство із системою магістральних газопроводів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: