"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Надра Банк не визнає нового кредитора

П'ятниця, 2 липня 2010, 10:14

Кіпрська Manmade Enterprises Ltd, яка володіє 30,74% акцій Надра Банку, 24 червня подала до Господарського суду Києва позов до тимчасового адміністратора Валентини Жуковської з вимогою надати інформацію про стан справ у банку.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело в американській HSBC Trustee.

За словами співрозмовника видання, Manmade, яка перебуває у стані банкрутства, подала позов на вимогу компанії HSBC Trustee (C.I.) Ltd, яка зареєстрована в Джерсі (США) і належить британському HSBC Private Banking.

Ця компанія восени 2006 року видала акціонерам банку кредит на 60 млн. доларів, оформлений як Secured Floating Rate Notes.

Реклама:

"Ми примусили компанію захищатися від розмивання своєї частки в банку "Надра" і вжити заходів для повернення боргу перед нами", - сказав представник інвесторів.

За його словами, акціонери банку отримали від групи міжнародних інвесторів гроші і направили їх у статутний фонд Надра Банку.

З даних НБУ виходить, що в IV кварталі 2006 року капітал Надра Банку виріс всього на 30 млн. доларів - з 240 млн. грн. до 390 млн. грн.

HSBC Trustee вимагає повернення 60 млн. доларів (плюс штрафи на 3,63 млн. доларів) від Надра Банку, який видав гарантію повернення коштів.

HSBC Trustee називає себе кредитором і вимагає до себе відповідного ставлення адміністратора банку.

Водночас, Валентина Жуковська стверджує, що HSBC Trustee - не кредитор Надра Банку, ф його акціонер.

"Вони не кредитори банку "Надра", а акціонери. А якщо вони акціонери, то нехай беруть участь в порятунку банку. Чому банк ще повинен їм платити? А з 99% кредиторів ми підписали договори про реструктуризацію боргів. Більша частина договорів зареєстрована в НБУ. Тобто НБУ визнав реструктуризацію і видав нові кредитні договори", - стверджує вона.

За словами Жуковської, гроші HSBC Trustee у балансі банку не проходили.

"У банку немає жодного запису, який підтверджує наявність цих грошей. Якби ці гроші прийшли в банк, ми б прийняли їх як кредиторів і проводили б реструктуризацію", - наголошує вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!