СБУ взялася за кредити Заводу імені Малишева

Понеділок, 19 липня 2010, 09:05

Управління Служби безпеки України веде розслідування діяльності керівництва найбільшого в СНД виробника бронетанкової техніки - ДП "Завод ім. Малишева".

УСБУ в Харківській області порушило кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу за фактом розтрати посадовими особами заводу державного майна в особливо великих розмірах, пише газета "Дело".

Поки в СБУ не розголошують, хто саме потрапив під підозру і про яке майно йдеться.

Проте виданню вдалося з'ясувати, що розслідується історія кредиту, який завод отримав від Укрсоцбанку в 2006 році.

Реклама:

Так, чотири роки тому між держпідприємством і банком був укладений кредитний договір. Згідно з документом, фінустанова зобов'язалося відкрити заводу кредитну лінію.

У результаті танкобудівники отримали від банку в 2006 році кілька траншів.

Перший в кінці січня - 2,02 млн. доларів, другий в лютому - 1,14 млн. доларів, третій у серпні - 3,46 млн. доларів. Всього - 6,62 млн. доларів.

Заставою кредиту виступила нерухомість заводу. А саме - центральна лабораторія.

Водночас, харківський танкобудівний завод є підприємством, яке не підлягає приватизації. І в заставу завод має право передавати лише об'єкти, які не пов'язані з ним в єдиний виробничий комплекс.

Проте в Мінпромполітики пішли "малишевцям" назустріч і дозволили їм взяти кредит, "заклавши" свою лабораторію.

Але внаслідок того, що завод не зміг вчасно повернути кредит, лабораторія опинилася в приватних руках - у власності компанії "Еко-Комуненергія".

Новий власник лабораторії здав її в оренду самому підприємству.

Яка сьогодні орендна ставка для верстатобудівників на Заводі ім. Малишева, не розголошується.

За неофіційною ж інформацією, щомісяця харківське держпідприємство віддає "Еко-Комуненергії" 0,6 млн. гривень.

Пізніше прокуратура Харківської області звернулася до суду з вимогою переглянути рішення про право банку продати будівлю, яка належала заводу.

У прокуратурі свої претензії пояснили "новими обставинами справи". Зокрема відомство послалося на результати перевірки харківського підприємства Контрольно-ревізійним управлінням, яка проводилася у 2009-му.

В КРУ стверджують, що Завод ім. Малишева не мав права передавати центральну лабораторію в заставу, тому що вона є невід'ємною частиною "виробничого процесу підприємства".

Також у своєму зверненні до суду відомство відзначило, що в травні 2010 року ними було отримано лист СБУ, який свідчить про те, що була порушена кримінальна справа за фактом розкрадання посадовими особами чужого майна, а саме центральної лабораторії заводу.

У липні 2010 року Господарський суд Харківської області погодився переглянути своє рішення з урахуванням нових обставин.

ДП "Завод ім. Малишева" засноване в 1895 році як паровозобудівне підприємство.

Зараз завод виробляє бронетехніку, обладнання для паливно-енергетичного комплексу, дизельні двигуни і двигун-генератори (серій ДТ, ДН, Д80, Д100) для залізничного транспорту, автотранспорту та суден, автономні джерела енергопостачання на основі дизель-генераторів і газових мотор-генераторів, бурошнекові комплекси БШК-2ДМ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!